TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Da się kupić jakiś Tani Światłomierz nowy ? np. do lustrzanek bez światłomierza ? Mam leningrady ze 3 każdy daje inny pomiar więc średnio im ufam..

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Pierwsza zasada fotografa z ambicjami mówi: kompletując sprzęt, kup najlepszy dostępny światłomierz :-D Czy wobec tego warto inwestować w czwarty wybitnie amatorski "sprzęt"? Nie lepiej kupić raz a dobrze? Polecam coś takiego: http://www.ceneo.pl/896528 - niby drogo, ale mam go już 10 lat, działa, jest pewny i w ogólnym rozrachunku warto było.
Można taniej : http://allegro.pl/sekonic...1244291328.html
http://allegro.pl/e-oko-s...1249263287.html
Klasa i dokładność ta sama. Masz dodatkowo flash meter, co jest bardzo potrzebne użytkownikowi lamp błyskowych, tylko czasami o tym nie wie.
Patrząc na to powyżej, wziąłbym Sekonica L-358. Cena bardzo okazyjna a możliwości poważne.

wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
A ja raz jeszcze polecam starego, używanego, ale fajnego Variosix F Gossena. Tani, bardzo porządny, gniotsa-nie-łamiotsa i mniejszy niż połowa dzisiejszych wynalazków.

Za "tanie pieniądze" psy mięso jedzą - czy jakoś tak....

technik219 napisał/a:
Za "tanie pieniądze" psy mięso jedzą - czy jakoś tak....

Misiu, miałeś tego Gossena? Nie miałeś. Zaręczam ci, że nie powstydziłbyś się. To, że coś jest tańsze, bo używane, nie znaczy, że jest do bani. :p

Nie mów do mnie "misiu". Ten post miał być dopisany do poprzedniego, ale byłeś szybszy i podzieliło mi na dwa odrębne, misiu....
Kupując sprzęty "leciwe" trzeba być ostrożnym....

[ Dodano: 2010-09-27, 17:29 ]
... a w ogóle ostatni raz był na Allegro w roku 207 i kosztował 777złotych, czyli nie tak znowu rewelacyjnie tanio...

technik219 napisał/a:
Nie mów do mnie "misiu". Ten post miał być dopisany do poprzedniego, ale byłeś szybszy i podzieliło mi na dwa odrębne, misiu....

A, to przepraszam. Za misia też :)

Cytat
Kupując sprzęty "leciwe" trzeba być ostrożnym....

Trzeba. Ale przyznać muszę, że Gossena mam ponad rok i działa cacy. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Ostatnio porównywałem wygodę obsługi i dokładność z tanim Seconikiem, 308 cośtam - i nie ma co porównywać, po prostu niebo i ziemia. Zwłaszcza jeśli chodzi o ergonomię i przede wszystkim czułość (Sekonic wymiękał tam, gdzie Gossen mierzył bez problemu).

wojtekk napisał/a:
Ostatnio porównywałem wygodę obsługi i dokładność z tanim Seconikiem, 308 cośtam - i nie ma co porównywać, po prostu niebo i ziemia. Zwłaszcza jeśli chodzi o ergonomię i przede wszystkim czułość (Sekonic wymiękał tam, gdzie Gossen mierzył bez problemu).

Zgoda! jednak w porównaniu do Leningrada, cokolwiek by nasz kolega nie kupił to i tak dozna szoku technologicznego :-D
W jednym jesteśmy zgodni: pieniądze wydane na światłomierz nigdy nie są wyrzucone w błoto!

technik219 napisał/a:
W jednym jesteśmy zgodni: pieniądze wydane na światłomierz nigdy nie są wyrzucone w błoto!

Tak, tak i jeszcze raz tak. Absolutnie cudowny wynalazlek, który bardzo wiele mnie nauczył.

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
a da się coś kupić do 400 zł?

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
TomaSzSz napisał/a:
a da się coś kupić do 400 zł?

Mi za 400zl udalo sie kupic uzywanego polarisa. Bardzo przyjemny, goraco polecam. Zerknij moze na ebay'u bo u nas to posucha raczej, albo stare albo drogo.

M.W  Dołączył: 20 Sie 2008
Cytat
potem przesuwam strzałkami zmieniając wartość czasu aż do pożądanej przysłony

Lipa :-(

Miał ktoś może styczność z tym światłomierzem :?:
Jak z precyzją (światło padające):
- pomiar przy słabszym świetle ?
- pomiar przy silnym, ostrym świetle ?

Nie interesuje mnie błyskanie ;-)

Dzerry, jak tam Sekonic L-208 się sprawuje :-) :?:

Prawdą jest że przy silnym słońcu potrafi wariować ?
Cytat
Bardzo precyzyjnie mierzy w cieniu i we wnętrzach. Na zewnątrz przy ostrym słońcu już nie jest taki dokładny.

[ Dodano: 2015-02-17, 20:34 ]
Cytat
admin dzerry, ostatnia wizyta: 2014-06-23, 15:12

Co się z nim dzieje :shock: :?:
Coż to za odpowiedzialność :evil:

fanmario  Dołączył: 22 Paź 2007
Testy lustrzanek pokazują jak ISO jest naginane.
W body wrzucamy 400 a w rzeczywistości mamy lekko ponad 300.
Korzystam ze światłomierza z analogami , ale trzeba się się go nauczyć i przygotować tabelkę dla body cyfrowego, matryca to nie klisza, a i w kliszach były różnice.

former  Dołączył: 05 Lis 2009
Jest to światłomierz b.precyzyjny do studia/jak sama nazwa wskazuje/.

Skocz do: