joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
Eldred,
to co podałeś w pierwszym linku w miare ok ja bym jednak wolał jednak wziąść to
http://aukcjewp.wp.pl/rep...1256660201.html
jak uznasz ze przeszkadzaja Ci jednak rykoszety ze światła(pewnie ich nie zauwazysz) to nabedziesz softa albo zrobisz na tył sam plaszczyzne do tej parasolki

a co do statywu aparatowego to raczej mało poręczne

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
tomekl, ok czyli jednak ten zestaw: statyw + mocowanie na lamę i parasolkę + parasolko-softbox.
Może nawet dzisiaj zamówię, jak coś zrobię sensownego to pokażę jak to działa, może sie komuś przyda taka wiedza bo w sumie posiadając lampę błyskową, i wężyk, ew. wyzwalacz radiowy lub możliwość użycia fotoceli, to jest całkiem tanie rozwiązanie. Akurat na zimę ;-)

[ Dodano: 2010-10-15, 12:21 ]
joker333, rykoszety mogą mi przeszkadzać, pomieszczenia nie mam bardzo dużego, a ściany zielone więc sam rozumiesz.

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
Eldred napisał/a:
joker333, rykoszety mogą mi przeszkadzać, pomieszczenia nie mam bardzo dużego, a ściany zielone więc sam rozumiesz.

tylko ze to to samo a tak jak tomekl napisał chwila roboty z szyciem i 50 zlotych taniej masz ;-)

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
Eldred, Pociesze - szybko zatęsknisz za drugą lampą....
a jak pisałem od 3 zavzyna sie zabawa... i strip się przydaje.... studnia bez dna;-)

a co to strip? wpisałbym w googlach ale mi raczej coś innego wyskoczy ;-)

strip to takie wąskie i długie. by cała postać oświetlić, a nie oświatlać otoczenia. zwykły softobox (np 60x90) bdb oświatli tors i głowę a nogi zostają ciemne. i jest szeroki więc oświetla wszystko wokoło;-) ot przykład, choć jeszcze krótki i szeroki , lepszy byłby taki 180cmx20cm;-) http://www.funsports.pl/p...40cm+strip.html

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
joker333 napisał/a:
campanelli napisał/a:
Ostatnio zrobiłem sobie dyfuzoro-przedłużacz do lampy wbudowanej pod FA 50/2.8 macro.
Efekty są powalające:)))

poka jak to wygląda i efekt :-P

dyfuzor wygląda tak (kiedyś na forum był temat w dziale złota rączka - zrobiłem podobny):

a efekty są takie:

Trochę późno piszę, ale oczywiście dotarło, jak wrócę z pracy to wrzucę zdjęcia jak to wygląda (parasolko-softbox ;) ).
Pochyliłem lampę tak by błyskała skierowana palnikiem w górę bo na odbiorniku radiowym jest zbyt wysoko żeby wsadzić ją w parasolkę, w/z/w z tym musiałem wyjąć na palnik wbudowany dyfuzorek lampy.
Parasolka rozprasza całkiem przyzwoicie, ale oczywiście to nie to samo co dobry duży softbox.

Dodatkowo w parasolkę wsadziłem lampkę, taką przyczepianą do czego się chce (przyczepiłem do druta parasloki, i mam światło ciągłe modelujące ;).
O taką tylko białą:

Teraz mam tylko jeden problem, za mało miejsca ;), no i tak jak waląc w sufit, do przodu i góry, mogłem bez problemu zrobić czarne tło, tak teraz jest to już prawie niemożliwe, nie mam zbyt dużo okazji poćwiczyć różnych konfiguracji, ale to chyba nie zależy od mocy błysku?

Jeśli Magda pozwoli to wrzucę po południu tez pierwsze zdjęcia z uzycia tego zestawu.

[ Dodano: 2010-11-16, 16:20 ]
Ok z przodu wygląda to tak:

A zamocowałem wszystko tak:

Zastanawiam się czy nie lepiej by było wyzwalać kablem a pozostawić palnik lampy w domyślnej pozycji, może wtedy błyskałby szerzej i światło lepiej by się rozchodziło na parasolce.

A to klika przykładów co jak na razie z tym robiłem, jeszcze nie wiem do końca jak ustawiać takie źródło światła.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Ostatnie 2 foty fajne, pierwsze nietrafiona ostrość ale przy 85mm i 1.4 czasem tak bywa. W oczach modelki widać że środek parasolki świeci dużo mocniej od brzegów. jak się da to ustaw zoom lampy na szeroki kąt i użyj rozpraszacza/stofena/cokolwiek. Cofnięcie lampy na mocowaniu też może sporo pomóc. Żeby to sprawdzić możesz na próbę przymocować lampę do drążka parasolki czymkolwiek (taśma klejąca/malarska, albo gumą z kulką )
Oo! tu masz coś o tym: http://www.studiowplecaku...wa-w-parasolce/

PS.
polecam artykuły na http://www.studiowplecaku.pl/archiwum/ - nie tylko o strobbingu

Teraz poszukaj blendy bu dośwuatlić gdzie trzeba;-)

pyciar napisał/a:
Ostatnie 2 foty fajne, pierwsze nietrafiona ostrość ale przy 85mm i 1.4 czasem tak bywa.
, uwierz mi, trafiona, na miniaturce nie widać a jest ekstremalnie mała GO, próbowałem używać mniejszej mocy lampy żeby nie naświetlić tła, ale chyba to nie tak działa ;-)

pyciar napisał/a:
W oczach modelki widać że środek parasolki świeci dużo mocniej od brzegów. jak się da to ustaw zoom lampy na szeroki kąt i użyj rozpraszacza/stofena/cokolwiek.

No właśnie i tutaj jest problem bo żeby ustawić zoom lampy, muszę ustawić palnik w pozycji domyślnej a nie wyprostowany, a wtedy lampa mi się nie zmieści do parasolki (będzie całkiem z jej brzegu) bo stoi na phottixie (wyzwalacz radiowy).
Chyba będzie trzeba sprzedać phottixa i kupić kabel synchro.

pyciar napisał/a:
Cofnięcie lampy na mocowaniu też może sporo pomóc. Żeby to sprawdzić możesz na próbę przymocować lampę do drążka parasolki czymkolwiek (taśma klejąca/malarska, albo gumą z kulką )
jak widać na zdjęciu parasolka ma tłumik więc nie mogę cofnąć lampy, trzeba by jej światło jakoś rozproszyć, więc albo kabel synchro i zoom, albo może po prostu wsadzić na lampę lightsphere'a? Powinien rozprowadzić światło po całej parasolce, straty światła się nie boję bo i tak na 1/16 robię.

tomekl napisał/a:
Teraz poszukaj blendy bu dośwuatlić gdzie trzeba;-)
no właśnie myślałem o tym, tylko musze jeszcze znaleźć jakieś mocowanie do blend, które się będzie dało założyć na mój stary statyw aparatowy.

Eldred napisał/a:
może po prostu wsadzić na lampę lightsphere'a?
a masz? to super! jak nie to pokombinuj ;-) poszukaj w lodówce pudełeczka po jogurcie, kubka jednorazowego itp.
ja przy użyciu małego statywu, samodzielnie zrobionego kabla (nie stać mnie na phottixa) prostej lampy i tacki z ikei:

i opieradła z łóżka zrobiłem coś takiego (po kliku większe):

wojtek_84  Dołączył: 14 Sie 2009
Eldred napisał/a:

Chyba będzie trzeba sprzedać phottixa i kupić kabel synchro.

Albo wymienić na dużo mniejszy Phottix Aster.

Eldred, styropian - w postaci arkuszy- ekran zagrzejnikowy. na szpikę lub taśmę malarską;-). tanie i dobre;-)

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Eldred, to lampa wyprostowana ma blokade zooma? :shock: Dziko.

Z wyzwalacz to yn-602 wychodzi najsprawniej. Do tego phottixa to robią tak że biorą kabelek synchronizacyjny z niego do lampy i wieszają / przymocowują go osobno albo do lampy.

Ja myślę nad własnoręcznym dorobieniem takiego odbłyśnika do parasolki jak widać, tyle że dłuższego, żeby można było cofnąć lampę.

Zrób zdjęcia na wprost tej parasolki na małym iso powoli zwiększając przesłonę (mała moc lampy) - zobaczysz jaka część parasolki jest oświetlona - będziesz wiedział czy potrzebujesz dodatkowego rozpraszacza. Mała przeróbka uchwytu Photticxsa pozwoli cofnąć lampę o kilka cm-sam dobierzesz maksymalną możliwą odległość. Taki łącznik, wyprostowany i przymocowany między urządzenie i uchwyt powinien wystarczyć.

Skocz do: