Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
dzerry napisał/a:
Czy Benro BH-2 da sie przykrecic do Manfrotto 55?

da się

dzerry napisał/a:
czy ta glowica udzwignie jakiegos srednioformatowego potwora?

maksymalny udźwig tej głowicy to 8 kg

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Cześ napisał/a:
Benro A-056n6 będzie dobrym wyborem.

Nie mogłem się dopatrzyć na zdjęciach w sieci - czy kolumna jest dzielona?

flying napisał/a:
szpajchel, cała seria Travel Angel spełnia Twoje wymogi ,być może poza ceną

No właśnie :-/

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Cześ napisał/a:
maksymalny udźwig tej głowicy to 8 kg
Cześ, specyfikacje to ja widzialem, tylko one sa pisane przez pisarzy Science Fiction. Wg specyfikacji, Manfrotto 190 udzwignie Sinara :-)

mini21  Dołączył: 04 Lis 2008
Miałem BH-2 i używałem jej z D200 z podpiętym griperm + 70-200 2.8 + SB-600 i nie było żadnych problemów (prócz jednego-że zgubiłem statyw i głowicę :-P ).

mini21, dzieki! Chyba trzeba bedzie w takim razie zajrzec do skarbonki. A moze ktos zna inna solidna glowice kulowa w rozsadnej cenie?

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
A ta ?

Pzdr
Spinner

Promocja111  Dołączył: 04 Lis 2008
dzerry napisał/a:
dzieki! Chyba trzeba bedzie w takim razie zajrzec do skarbonki. A moze ktos zna inna solidna glowice kulowa w rozsadnej cenie?

Na ebay'u znalazłem coś takiego:
http://cgi.ebay.pl/ws/eBa...:MEWA:IT&ih=023

Spinner napisał/a:
A ta ?
To jest chyba inspiracja dla Benro BH-1 :-)

Promocja111 napisał/a:
Na ebay'u znalazłem coś takiego:
http://cgi.ebay.pl/ws/eBa...:MEWA:IT&ih=023
Cena ta sama co BH2. Widac, ze jest precyzyjniejsza. Tylko ta szybkozlaczka taka malo szybka.

mini21  Dołączył: 04 Lis 2008
Benro KS-1 jest precyzyjniejsza, ale w Polsce kosztuje prawie 400 zł.
Benro KS-1

fkluma  Dołączył: 02 Sty 2009
Witam

czy ktoś z kolegów używa statywu Benro 500ex lub 600ex i mógłby napisać opinie jak sprawdzają się w praktyce -chodzi mi szczególnie o stabilność i czy np. 500ex ma wystarczającą wysokość ?

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
A jaka to jest wystarczajaca wysokosc ?? dla kogo i do czego?? ile masz wzrostu?? co chcesz focic ?? bo moze odwrotne mocowanie bedzie ci potrzebne do focenia zycia mrowek ?? wowczas wysokosc..... wszystko jest zalezne od punktu odniesienia i potrzeb.

fkluma  Dołączył: 02 Sty 2009
tak masz racje nie podałem szczegółów .Mam 178cm , statyw używany będzie najczęściej w plenerze do krajobrazów ,przewidywane obciążenie to około 2 ,2kg .Z tą wysokością to chodzi mi czy lepiej kupić taki co ma 1.4m czy 1.2m bez kolumny .Z racji że będzie dużo noszony szukam kompromisu między ciężarem a stabilnością .Zastanawiałem się również nad manfrotto 055xprob lub 190xprob ( tutaj ten sam dylemat kompromisu ciężar -stabilność) ale widzę że Benro jest tańsze i stąd moje pytanie o jakość i stabilność .

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
mini21 napisał/a:
Jedyne, co mi przeszkadzało, to sposób wyciągania sekcji.
W MF były takie klipsy, które się odciągało i nogi się wyciągały.
W Benro trzeba kręcić takim gumowym pokrętłem, co trochę trwa, ale jest dokładniejsze.
Nie wiem czemu sie wszyscy czepiaja tak tego rozkręcania nóg? Mam Benro A297n6 i aby poluzowac zacisk wystarcza pół obrotu zaciskiem. Jak dla mnie jest to zdecydowanie lepsze i szybsze jak bawienie się zaciskami motylkowymi. Ale pewnie ja dziwny jakiś jestem ;)

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Sławek_S napisał/a:
Ale pewnie ja dziwny jakiś jestem

raczej nie jesteś, ja tam nie widzę różnicy w komforcie użytkowania pomiędzy jednymi a drugimi zaciskami

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
Statyw Benro który?
Słyszałem, że marka dobra więc w zasadzie to już statyw wstępnie „upatrzony”, ale nie mogę się jakoś zdecydować ostatecznie. Do wyboru mam dwa modele:

http://jabbafoto.pl/opis/...tml#description

http://jabbafoto.pl/opis/....html#producent

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, porady i podpowiedzi... :oops:

Yura  Dołączył: 03 Kwi 2010
ADestroyer, Z tych dwóch brałbym 197 - masz mniej sekcji do rozkładania, pierścienie wcale nie są takie niewygodne, powiedziałbym nawet, że solidniejsze od zatrzasków. Tylko nie n6 a m8, chyba że wolisz srebrny, imho czarny jest bardziej profi :-P

No i czy taka wysokość to nie za mało? Np taki http://jabbafoto.pl/opis/...er-a-297m8.html (mam identyczny) daje ogromną swobodę w terenie kiedy chce się rozstawić nogi mocno szeroko, a jednocześnie wysoko ustawić aparat. W normalnym użytkowaniu nie trzeba nawet wysuwać ostatniej sekcji nóg, czyli jest jeszcze szybciej.

Yura napisał/a:
chyba że wolisz srebrny, imho czarny jest bardziej profi

Oczywiście, że wolę wersję profi, się znaczy kolor czarny! :mrgreen:

Yura napisał/a:
No i czy taka wysokość to nie za mało?

Przy moim metr pięćdziesiąt w kapeluszu to raczej wszystkie są za wysokie!

Najbardziej zależy mi statywach z serii HVC FLEXPOD, które oferują opatentowane wielofunkcyjne kolumny centralne, umożliwiające ustawienie kolumny centralnej zarówno w pozycji pionowej jak i poziomej. Istotna jest też wysokść minimalna, aby nie przekraczała 40 cm. Statyw z przeznaczeniem głownie do fotografowania badylków i kwiatków. Poaz tym to brałem pod uwagę budżet do 300 zł a wyszło jak zawsze... :oops:

ADestroyer, w takim razie taki 197 powinien być idealny. A ta cała wielofunkcyjna kolumna centralna, jest naprawdę genialna.

Jedyny dylemat jaki mi jeszcze pozostał, to maksymalny udźwig tego statywu który wynosi: 4,5 kg. Nie wiem czy to trochę nie za mało? Zawsze wolałbym mieć coś w tak zwanej rezerwie... :?:
No i srebrny kolor, niestety nie profi... :mrgreen:

ADestroyer, mój też na obrazku był srebrny - najlepiej zadzwonić albo napisać maila z pytaniem, bo często obrazki są źle powstawiane. Pamiętam jak sam kupowałem, to co sklep inny model i inne zdjęcie. Generalnie seria EX to powinna być m8 - czyli czarna, ale ręki nie dam sobie uciąć.

Kurczę, w DFV kiedyś testowali te statywy ale nie mam przy sobie - ale z tego co pamiętam, to Benraki wychodziły udźwigiem daleko poza sugerowany udźwig, a niektóre lepszą stabilność osiągały przy dociążeniu. Także myślę, że ten podany udźwig, to taki na skromność jest podany żeby nie zawstydzać na papierku Gitzo i droższych frotek ;-)

Skocz do: