Pozdrawiam
http://peterkki.blogspot.com/
peterkki napisał/a:śmierć jest dla nich nieestetyczna i zła. Natomiast jeśli odtworzyć wątki na ogólnodostępnych forach o karze śmierci, to zobaczymy obraz całkiem inny, sami bezlitośni kaci i fani palenia na krześle, wbijania na pal oraz bezlitosnego mordowania na wszelakie sposoby.
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
Raven napisał/a:Ale jak daleko można "wkroczyć" z fotografią?
Raven napisał/a:Gdzie jest ta granica między fotoreporterem a zwykłym sępem?
Raven napisał/a:A co z przysługującym każdemu "spoczywaj w pokoju"
nie ma mnie w internecie
K5-II, kit 18-135, Tamron 28-75/2.8, Metz 48 AF-1, Slik PRO330dx, Dell 2209WA, statywy, lampki, parasolki... W domu jest też: DA 55-300. Moje zdjęcia (kliknij w "www").
tatsuo_ki napisał/a:odnoszę wrażenie, że tego typu fotografia jest problematyczna i tak wiele osób ją potępia z tego prostego powodu, że nie trzeba wykonywać żadnego wysiłku intelektualnego, by jej treść uderzała i zmuszała do refleksji.
tatsuo_ki napisał/a:bo o co mi chodzi... jakoś nie słyszałem, żeby gdziekolwiek tak otwarcie i z taką zaciętością tak wiele osób potępiało pisarzy, którzy pojadą w takie miejsce jak Haiti po klęsce żywiołowej i opiszą swoje doświadczenia w książce. Książce z bardzo obrazowymi opisami, bardzo przemawiającymi do wyobraźni, szczerej do bólu i pokazującej rzeczywistość bez jakichkolwiek filtrów estetycznych, jak są flaki na wierzchu, to one tam są i czuć ich smród.
No ale właśnie... żeby taką książkę potępić, trzeba ją najpierw przeczytać, zdobyć się na wysiłek intelektualny, a co najgorsze, umieć sobie wyobrazić, to, co jest tam opisane.
Zdjęcie nie wymaga niczego takiego, tam jest to podane od razu na tacy.
... treść takiego zdjęcia od razu trafia do umysłów nieprzygotowanych na jej odbiór, niegotowych na zmierzenie się z rzeczywistością, z prawdą.
tatsuo_ki napisał/a:Raven napisał/a:Ale jak daleko można "wkroczyć" z fotografią?
tylko tam, gdzie jest w stanie dotrzeć światło...
tatsuo_ki napisał/a:Raven napisał/a:Gdzie jest ta granica między fotoreporterem a zwykłym sępem?
Po owocach ich poznacie...
tatsuo_ki napisał/a:Raven napisał/a:A co z przysługującym każdemu "spoczywaj w pokoju"
"spoczywaj w pokoju" oznacza znacznie więcej, niż tylko "zakop zwłoki i ich nie dotykaj"...
izbkp napisał/a:Ciekawi mnie czy fotografujący zwłoki dziewczynki mieli pewność, że Ona nie żyje? Czy po prostu ich to zupełnie nie obchodziło?
Raven napisał/a:Czasami bez żadnego wysiłku intelektualnego powstają też zdjęcia. I mają one tylko właśnie za zadanie wzbudzić sensację.
Raven napisał/a:Książka a fotografia w inny sposób oddziałują/oddziaływają na zmysły.
Raven napisał/a:Poza tym pisanie książki to jednak IMO bardziej skomplikowany i wymagający proces.
CytatNo comment.
Raven napisał/a:Nikt nie mówi, że nie.
nie ma mnie w internecie
tatsuo_ki napisał/a:jesteś w stanie udowodnić, że zdjęcie Paula Hansena powstało bez żadnego wysiłku intelektualnego?
tatsuo_ki napisał/a:Raven napisał/a:Poza tym pisanie książki to jednak IMO bardziej skomplikowany i wymagający proces.
jeśli porównujemy napisanie książki ze zrobienie foci na naszą klasę na pewno, jeśli porównujemy napisanie książki ze zrobieniem fotografii na pewno nie.
tatsuo_ki napisał/a:Raven napisał/a:Nikt nie mówi, że nie.
ale w kontekście reszty wypowiedzi, twierdzisz, że to jest najważniejsze
K5-II, kit 18-135, Tamron 28-75/2.8, Metz 48 AF-1, Slik PRO330dx, Dell 2209WA, statywy, lampki, parasolki... W domu jest też: DA 55-300. Moje zdjęcia (kliknij w "www").
izbkp napisał/a:Inny przykład: http://wyborcza.pl/51,75475,9696306.html?i=0
tatsuo_ki napisał/a:odnoszę wrażenie, że tego typu fotografia jest problematyczna i tak wiele osób ją potępia z tego prostego powodu, że nie trzeba wykonywać żadnego wysiłku intelektualnego, by jej treść uderzała i zmuszała do refleksji.
tatsuo_ki napisał/a:czy jesteś w stanie udowodnić jego motywacje do zrobienia tego zdjęcia?
innymi słowy - czy umiesz czytać w jego myślach?
kubiq napisał/a:izbkp napisał/a:
Inny przykład: http://wyborcza.pl/51,75475,9696306.html?i=0
Myślę że ta dokumentująca fotografia ma niewiele wspólnego z powyższą dyskusją
MZ-10; K-7; OM-2n; G2; M6; flickr
Pozdrawiam
http://peterkki.blogspot.com/