barylek  Dołączył: 11 Paź 2009
Cytat
Musisz wgrać nowszy firmware.

Kurteczka zamawiam nową lampkę to sądziłem, że posiada najnowszy. :-/

Horus  Dołączył: 23 Mar 2008
Heja.
Mam 540fgz i metza 58af-2 (wgrany najnowszy soft). Metza zakladam na korpus (master) a 540 na statyw (wireless, slave). Czas w aparacie 1/180s. Odpalam - metz blyska ok, 540 tez blyska, ale 540 nie oświetla niczego. Tak jakby sie nie synchronizowala. O co biega? Czegoś nie ustawiłem prawidłowo, czy to mi po prostu nie będzie działało?

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
a nie synchronizuje do 1/160" ? mam taki sam zestaw + Metz 44-AF1 i na 1/125 wszystko mi doświetla.

Horus  Dołączył: 23 Mar 2008
Na 1/125s tez ustawiałem i nie dzialalo, na niższych też (na żadnym) Ale jak juz wiem, ze powinno działać to będę szukał dalej. Dzięki :).
Odwrotnie (pentax na korpusie) dziala bez problemu.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Jeszcze raz sprawdziłem, w obu konfiguracjach jest ok.

BAN Gedeon  Dołączył: 22 Maj 2011
  Seryjne błyski
A jak ustawić w Metz AF-1 do błysków seryjnych?

antek  Dołączył: 23 Wrz 2007
To nie lampę ustawia się do zdjęć seryjnych tylko aparat.
Spróbuj ustawić minimum iso 400 oraz tryb zdjęć seryjnych w aparacie, naciśnij spust migawki a lampa powinna błysnąć przynajmniej parę razy tzn. tyle na ile starczy mocy w kondensatorze.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
tez ostatnio probowalem podzialac w trybie seryjnym, wlozylem eneloopki i albo byly nie do konca naladowane, albo czegos nie potrafie ustawic...
aparat w trybie seryjnym, lampa w trybie M, ustawilem najslabsza moc blysku i blyskalo srednio po 1blysku na sekunde..

antek  Dołączył: 23 Wrz 2007
Wysokie ISO to podstawa błysków seryjnych.

antek napisał/a:
Wysokie ISO to podstawa błysków seryjnych.
Dzięki, za chwilę zrobię test.

antek, tez sprawdze, ale wydaje mi sie ze probowalem dawac iso 400 i nie bylo zadnej roznicy..

[ Dodano: 2011-07-26, 16:43 ]
dalem iso 800 a nawet wiecej .. to nic nie zmienia..
sprobowalem tak:
aparat w trybie M, czas 1/160, iso 800, przyslona 1.4 (ale probowalem i 8), lampa w trybie M, moc 1/256, i niestety blyskow (i zdjec) jest max 2 na sekunde..

Chyba nie ma szansy na seryjne błyski, 1x błysk, ISO 400, 160s, 2,4 f i po jednym reszta bez błysku naładowane eneloopy :evil:

[ Dodano: 2011-07-26, 20:18 ]
A co oznacza "Zoom Ext" i "Zoom Size" i "KEYLOCK" :?:

Gedeon, u mnie blyska dalej, ale zamiast powiedzmy tych 5-6kl/s jest 2kl/s

paradziqs, Próbowałem seryjnie lampą wbudowaną i po naładowani wyzwoli migawkę, wcześniej nie ma szansy, a Metz nie błyskał, a aparat robił foki bez lampy seryjne... coś nie tak chyba z ustawieniami :shock:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Gedeon napisał/a:
aparat robił foki bez lampy seryjne... coś nie tak chyba z ustawieniami

Masz włączone zezwolenie na wyzwolenie migawki bez naładowania lampy.

plwk napisał/a:
Masz włączone zezwolenie na wyzwolenie migawki bez naładowania lampy.
Tak, ale wbudowana lampa nie pozwala wyzwolić migawki jeśli nie jest naładowana i tak powinno być z Metz-em... a nie jest, coś nie współgra, jutro poczytam instrukcję lampy, tylko dołączyli mi do C i N, brak Pentaksa, ale jakoś sobie może poradzę :roll:

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
U mnie testowo
K200D - 1/160, f2.8, ISO200 + Metz 48

W trybie seryjnym błyska aż miło, lampa zarówno w M jak i PTTL.

Polecam ustawić w puszce JPG najniższej rozdzielczości i jakości - wtedy nawet K200 wali serię 3kl/sek aż do zapchania karty :idea:

JackDeJack napisał/a:
najniższej rozdzielczości i jakości
to może być rozwiązanie...

u mnie bez zmian jesli ustawie tak jak mowi JackDeJack, musze to sprobowac na jakis dobrze naladowanych akumulatorkach..,

tatizek  Dołączył: 09 Lut 2010
U mnie jest podobnie, K-5 +Metz 58 AF-1. Bez lampy ok. 5 kl/sek, a z lampą ok. 3kl/sek. Robię RAW+JPG maksymalna rozdzielczość. W zasadzie nie zależy od ustawień, podobnie jest w trybie M i AV (aparat), w tybie A, M i PTTL (lampa), nie zauważyłem też żeby było cokolwiek lepiej po zmniejszeniu rozdzielczości i zostawieniu samych jpegów. Akumulatorki w lampie to Eneloopy "te lepsze" (2500mAh) ale na zwykłych (2100) jest podobnie. Sądzę, że te 3kl/sek to wszystko co można wyciągnąć z takiego zestawu.
Pozdrawiam
tatizek

Skocz do: