Jimmy  Dołączył: 27 Lis 2007
Zakładając, że zadziała jednoczesne podłączenie 360-tki na sankach i wpięcie nadajnika kablem, najprawdopodobniej nie pokryją Ci się błyski (360 w p-ttlu będzie z przedbłyskiem).

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
zamiast zgadywać trzeba spróbować :evilsmile: niestety moje body nie ma gniazda syncro

szatek0000  Dołączył: 23 Gru 2008
witam , czy moze mi ktos wytłumaczyć : co i jak mam zmienić w 602 aby mieć synchro. przy /160 s i /180 bez czarnych pasów ??? poniewaz przy /160 czasami sa a czasami nie ma..? dopiero przy /125 jest oki....(czy nadal jest tylko opcja wcisniecia do polowy guzika??-ale ona czasami takze zawodzi....) pozdro i dzieki :-B

Dwie strony wcześniej masz to opisane.
Wciśnięty do połowy przycisk w nadajniku.

szatek0000  Dołączył: 23 Gru 2008
Jimmy napisał/a:
Dwie strony wcześniej masz to opisane.
Wciśnięty do połowy przycisk w nadajniku.

Tak tylko nawet gdy mam przycisk nadajnika wcisniety do polowy to rzadko cos z tego wyjdzie....
czy moge cos jeszcze zrobic ??-czy 1/125 pozostaje??

Na stałe ma się palić zielona kontrolka. Z tego co wiem powinno działać bezproblemowo. Jak nie to możesz spróbować myku stosowanego w wyzwalaczach 433MHz - z do stopki bodajże odbiornika jednego z biegunów baterii. Było na forum, ale nie pomnę w którym temacie. Generalnie jest to dość znany sposób.

luxon  Dołączył: 03 Wrz 2011
  Re: bezprzewodowy sterownik błysku
Witam.
Mam pewien mały problem. otóż próbowałem zrobić parę zdjęć pentaxem k200d z użyciem zewnętrzych lamp. Używając lampy w korpusie wyzwalałem lampy zewnętrzne tak że one widziały błysk z tej korpusowej i strzelały w tym samym momencie. Problem polega na tym, że nie ważne jakich ustawień używałem w pentaxie (moc lampy, czas migawki, przesłona, iso i sriso :) to i tak zdjęcia wychodziły ciemne jakby scena była oświetlana lampą korpusową a zewnętrznymi w ogóle. O co chodzi ??? Z góry dzięki

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli miałeś obiektyw ze stykami to lampa wbudowana działała w PTTL i lampy zewnętrzne wyzwalałeś przedbłyskiem pomiarowym. Aby to działało to lampy musiałyby być wyzwalane fotocelami na drugi błysk lub na body musiałby być obiektyw bez styków i wtedy lampa wbudowana błyskała by jeden raz ale z pełną mocą.

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
luxon, potrzebujesz wyzwalacza na 2 blysk.

jeszcze jedno pytanie - jakie to lampy zewnętrzne? moze mają wbudowaną fotocelę na 2 błysk albo możliwość błysku z opóźnieniem? możesz też próbować wyzwalać je jakąś tanią manualną lampą z sanek.

Lampy są znajomego. Niestety nie znam modelu. wiem natomiast, że z pentaxa nie było żadnych przedbłysków. Ustawiony był na manual. Pytałem z jakim opóźnieniem lampy reagują otóż 1/160 a migafke ustawiałem od 1/45 do 1/180 i nic - wszystko ciemne. Myślałem przez chwile że lampy reagują na światło odbite od białego tła lecz próbowałem skierować obiektyw prostopadle na czujnik z odległości 1m i dalej to samo.

luxon napisał/a:
wiem natomiast, że z pentaxa nie było żadnych przedbłysków

U pentaksa nie ma przedbłysków tylko z obiektywem bez styków - nie ma znaczenia jaki tryb ustawisz.

Sprawdzę to na pewno - Dzięki piękne z pomoc:)

luxon, cyfrowe pentaksy (z wyjątkiem chyba DSa) mają pomiar błysku pTTL - czyli z tzw przedłbyskiem. łatwo to zauważyć: gdy robisz zdjęcie z lampą w wizjerze widać błysk (te ten przedbłysk), potem lustro się unosi otwiera migawka i aparat błyska drugi raz. trwa to tak krótko że gołym okiem nie odróżnisz tych 2 błysków.
te lampy kolegi nie mogą błyskać z opóźnieniem 1/160 bo w tym czasie migawka zdążyła by się juz zamknąć (może koledze chodziło o czas synchronizacji? ale to zupełnie inna rzecz.)
Masz jakiś obiektyw bez styków? (SMC-M, helios, jupiter...)? z takim obiektywem lampa wbudowana błyśnie tylko raz (bez przedbłysku)
A kolega nie ma kabla z kostką do podłączenia aparatu do choćby jednej lampy? to by rozwiązało problem bo te zewnętrzne raczej nie błyskają w trybie pTTL. A jak chcesz bezprzewodowo wyzwalać to albo opisywane w tym wątku wyzwalacze albo lampa na sanki ale taka bez ttl (fajnie jakby miała regulację mocy zeby nie błyskała na całego bez przyczyny).

[ Dodano: 2011-09-04, 14:48 ]
przyszedł mi jeszcze jeden pomysł (ja tak robiłem jak nie miałem fotoceli na 2 błysk)
musisz ustawić moc lamp zewnętrznych na sporo mniejszą moc (1/8 albo mniej) - wówczas moze się udać że taka lampa zewnętrzna błyśnie 2 razy - z przedbłyskiem i i błyskiem właściwym. Jedyny problem to odpowiednio czuła i szybka fotocela.
aby to sprawdzić zrób test - ustaw małą moc lampy zewnętrznej, stań blisko z aparatem z otwartą lampą, na obiektyw wsadź dekielek i naciśnij spust aparatu żeby ten próbował "spawarką" próbował doświetlić i ustawić ostrość. Jeśli lampy zewnętrzne będą w stanie błyskać w takt "spawarki" to sposób zadziała :-D

Mam jeszcze smc Pentax-Fa 80-200 (dużo gorszy niz ten 18-55 co dodają w zestawie) faktycznie tym nie próbowałem. Dzięki PYCIAR - mam nadzieje że to załatwi mi sprawe :)
Pozdrawiam

luxon napisał/a:
Fa 80-200

To też ze stykami więc nic nie załatwi.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007

andrusz, było o tym dwie strony wcześniej. Nie obsługują pTTL
no_name, robił nawet testy APUTURE TRIGMASTER PLUS

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Jimmy napisał/a:
andrusz, było o tym dwie strony wcześniej.

A to sorry :oops:
Jimmy napisał/a:
Nie obsługują pTTL

Nie ma takich, które obsługują, więc to żadna wada :-P

Cytat
Nie ma takich, które obsługują, więc to żadna wada

No chyba, że Ci nie zależy, to Aputre powinno dać radę.

Skocz do: