jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
ThinkTank ma system wyciszania rzepów, w razie potrzeby.

http://www.google.com/url...oEzv4wYwjnt0nyQ

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Najczarniejszy sen fotografa ślubnego

Crumplery, te duże, mają jeszcze jedną - IMO - niefajną rzecz - pioruńsko twarde paski. Miałem FourNinety DailyL i nie dało się z tym normalnie żyć. W autobusie nie sposób normalnie ułożyć, nie da się doraźnie zawinąć wokół nadgarstka; sytuacja realna - zdejmując nieodpowiednio przez głowę nawet średnio obciążoną torbę można sobie niefajnie "przyszczypnąć" skórę na klacie (w cienkie bluzce, koszuli np.) - boli jak cholera.
Rzepy masakryczne, fakt, ale za to b. pewne - coś za coś...

wodnik_szuwarek  Dołączył: 08 Wrz 2011
Czy ktoś miał do czynienia z torbą Mekko Rover RV150? Wygodna jest? Czy insert z tych toreb można wyjąć? Rozmiary wewnętrzne 17,5 x 24,5 x 15,5cm są właśnie z insertem?

Wygląda dosyć dyskretnie. To logo jakieś inne? :-P

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Mam coś podobnego też od Mekko, tyle że jasna.
wodnik_szuwarek napisał/a:
Wygodna jest?
Hmmm.. Indywidualnie subiektywna sprawa. Pasek zdecydowanie nie. Sztywny, gruby, źle się układa.
wodnik_szuwarek napisał/a:
Czy insert z tych toreb można wyjąć?
Tak, ale dość mocno na rzepach siedzi i ciężko się go demontuje. w dodatku jest dość kiepsko podzielony i ciężko go dopasować do zawartości, a w niektórych fragmentach jest to niemożliwe. Ja i tak w niej analoga noszę małego i ze dwa szkiełka, więc aż tak mi to nie przeszkadza, ale cyfrówki z gripem to tam się nie włoży raczej.

gorski  Dołączył: 12 Mar 2012
Witam wszystkich, jestem tu nowy i właśnie poszukuje torby na foto suff.
przeczytałem cały wątek i mam kilka typów
- mekko s803
- lowerpro exchange messenger.
- i taka oto (mój faworyt, z racji na cenę - ale podejrzewam ze juz nie jest w sprzedaży): ht tp://funsports.pl/torba-wb8009.html

obecnie posiadam k-x z kitem 18-55, plus sms pentax 35 mm\2.4 al. szukam torby która pomieści (w przyszłości) 2 szkła, puszkę ze szkłem i dodatkowe akcesoria jak karty/płyty itp (ew lampę).
głównymi determinantami wyboru są:
- cena (najlepiej do 120-150 pln)
- ergonomia
- uniwersalność (czasem może się także w niej pojawić notebook 10.1")
- dyskretność .
(torba nie będzie używana jakichś w extremalnych warunkach).

dzięki z góry za informację

dzięki za ew. porady i typy,

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Dada napisał/a:
Indywidualnie subiektywna sprawa. Pasek zdecydowanie nie. Sztywny, gruby, źle się układa.
Dada, Kiedy kupowales swoja torbe? Ja tez mam sztywny pasek w swojej Mekko, ale kumpel ktory kupowal dokladnie taki sam model, ale dwa lata po mnie, ma juz miekki - zupelnie jak w Domke.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
dzerry napisał/a:
Kiedy kupowales swoja torbe?
A tak trochę ponad rok temu ? A może ze dwa lata już ? Jakby nie ten pasek, to nawet znośna by była. A za bardzo nie ma go jak wymienić.

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
gorski
Ten model lowepro bym odradzał, sam miałem ja brać, do czasu jak ja pomacałem. Strasznie miękka, cienka i aparat może doznać uszkodzeń przy najmniejszym kontakcie. Choć przyznam wygląda fajnie:)

Osobiście mam db-453. Bardzo fajna, przegródka na małego laptopa jest. Wyjmowany insert. Jedyne co może się nie podobać to sytuacja w której torba jest pusta, ale torba dalej wyglada na czymś zapełnioną. Wynika to z w miare dużej sztywności oraz moim zdaniem wytrzymałego materiału.

gorski  Dołączył: 12 Mar 2012
pazuzu88,

kurde faktycznie ta kata bardzo fajna, ja neistety poszedlem za opinią o mekko 803 i tą sobie zamowiłem (mam tu na jmejscu w wawie sklep, który dośc tano to sprzedaje 189;-). i koło czwartu będzie dostepna dla mnie.

wodnik_szuwarek  Dołączył: 08 Wrz 2011
Dada, dziękuję za odpowiedź, dziś przyszła do mnie ta Mekko RV150. W zestawie jest dosyć miękki pasek - taki podszyty dwoma paskami gumy od spodu. Wygląda na to, że będzie można łatwo ją podzielić, bo dodali 6 elementów na rzepy. Mnóstwo kieszonek, nawet pod insertem. Zdziwiło mnie, że zapinana jest tylko na dwie metalowe klamerki, w Lowepro miałem suwak, klamrę i na to kaptur przeciwdeszczowy. Trochę się obawiam teraz wziąć ze sobą torbę w gorsze warunki pogodowe :-P .

korniszon  Dołączył: 02 Mar 2012
Zaglądałem za Kalahari Tasche ale nie spotkałem w Polsce. Jestem ciekawy tej serii bo design nietypowy i oryginalny. Szczególnie Kapako K-31. Z dyskrecją jest gorzej?

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Widzę, że kilku z Was używa Crumplera. Zastanawiam się nad Muffinem Top 4000 lub 5500. Ma tam wejść K-5 z Tamronem 17-50, DA 70/2,4 i lampą. Czy zmieszczę się do tej mniejszej? Czy może polecacie inny model tego producenta?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Enzo, W mojego Muffina 5500 wchodzi K-5 z grpem i podpiętym jednym szkłem ze stopki + 2 szkiełko ze stopki w przegródce.
Sigmy są kobylaste i jak leżą luzem to lampa tylko na górę.

Twoje szkiełka są chyba mniejsze więc zmieścisz się bez problemu.

Jak bez gripa to chyba nawet w 4000 wejdziesz ale lepiej przymierz :idea:

[ Dodano: 2012-03-21, 16:55 ]
Enzo, Jeszcze jedno. U mnie wchodzi S24-70 z zapiętym tulipanem

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
http://www.firesport.pl/t...ry,73,3280.html
torba zupełnie niefoto ale zastanawiam się nad adaptacją (w sumie potrzebowałbym tylko podział na 2 (max 3) części w poprzek zrobić, ew jakiś hand-made wyjmowany insert) - czy takie coś ma sens - pytanie do majsterkowiczów odzieżowych :mrgreen: ? bo z równie mało rzucających się w oczy jest ew. Exchange Messenger od Lowepro, ale jakaś taka bardzo miękka jest i nie sprawia dobrego wrażenia...

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
arQ napisał/a:
ale jakaś taka bardzo miękka jest i nie sprawia dobrego wrażenia...
No właśnie o to chodzi w torbach-niewidkach, żeby nie wyglądały na wypchane i nie odstawały na pół metra od biodra. W takim messengerze nawet dość duże body ze sporym szkłem "zniknie". Właśnie dzięki miękkości. Za sporo większą kasę możesz mieć solidniejsze i ciągle dość miękkie Thinktanki albo ich kopie od Lowepro. Mocniej tapicerowane Crumplery, też nie tanie, dzięki stylistyce nie przypominają typowych czarnych torbo-skrzynek foto. Dla mnie są za sztywne. Nie macałem Vanguard`a UpRise, też wygląda ciekawie. Ma mnóstwo magicznych schowków i suwaczków. ;-)
Taniej wyjdzie Mekko, tylko właśnie sztywne inserty mocno mnie wkurzają. Póki co insert wywaliłem i rozglądam się za neoprenem, co by sobie zamiennik uszyć.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
tylko trzeba wypośrodkować między "miękka" a "zbyt miękka i rozlazła" :-) a taką właśnie wydawał mi sie ten Lowepro - musiałbym po prostu przyjść do sklepu ze sprzętem i zapytać czy pozwolą zmierzyć i ocenić już "wypchaną"...

dntsln  Dołączył: 18 Sty 2010
Ja może trochę nie na temat, ale z czystym sumieniem mogę polecić torbę LowePro Rezo w komplecie ze sportowym plecakiem. Praktykuję już trzeci rok, sprzęt jest bezpieczny, plecak nie rzuca się w oczy, zawsze dobiegnę na autobus a deszcz nie jest mi straszny.

Jako plecak stosuję polskiej produkcji Wisport Pear - może się poszczycić rewelacyjną wytrzymałością i praktycznymi rozwiązaniami. Bardzo wygodny, dobra wentylacja pleców, świetne rozłożenie ciężaru i stabilność. Da radę podpiąć statyw, kurtkę, schować jakiś termos czy stuptuty, blendę, body z lampą i dwoma szkłami po 500gr/szt.

Podstawowym zamysłem było rozwiązanie wygodne [wszyscy wiemy ile może ważyć sprzęt], bezpieczne i nie rzucające się w oczy, gdy wracamy po nocy do domu.

Pozdrawiam.

dawidoglaza  Dołączył: 26 Lip 2011
Też szukam jakiejś w miarę dyskretnej torby. Zastanawiam się nad którymś ThinkTankiem retrospective. Tylko nie wiem naa ile to wygodne i czy srzet nie będzie się obijał o siebie.

CHciałbym zmieścić k-5 z gripem, sigme 85, jakiś zoom i mniejszą stałkę i lampę metz 58.

Skocz do: