Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Soosa napisał/a:
założyłem sobie konto DBnet w Deutche

Ja również :-)
Czytałem, grzebałem w sieci i padło właśnie na to konto.
Muszę jeszczepoczytać, jak u nich jest z kredytówką. Bo zwykła Visa Electron to taka średnio użyteczna jest...
Soosa napisał/a:
mają całkiem czytelny system transakcyjny

A tu się nie zgodzę.
Nie ogarniam go - jakiś pokręcony jak dla mnie... Ale z czasem może sie przyzwyczaję.

laaval napisał/a:
Już kilka systemów widziałem i jak dla mnie mbank ma jeden z najgorszych

Jak widać: każdemu wedle gustu ;-)
Równiez korzystałem/testowałem różne konta i wg mnie mBank ma rewelacyjnie intuicyjny system.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ja się nie mogę w mbanku ogarnąć i zawsze coś źle poklikam jak chcę wejść tam gdzie potrzebuję

dla mnie najłatwiejszy do ogarnięcia jest system bzwbk, ale to nie dlatego że jest bardzo intuicyjny :-P

Soosa  Dołączył: 10 Kwi 2009
jeszcze jedna rzecz - DB nie wpycha na siłę kart zbliżeniowych - w przeciwieństwie do mBanku (obowiązkowa wymiana i wycofanie kart tylko chipowych) - płatności zbliżeniowe przerażają mnie - widzę już złodzieja idącego stacją metra i skanującego odpowiednio wzmocnionym czytnikiem karty pasażerów, a płatności do 50 zł pojedynczo i 150 zł dziennie na kartę bez autoryzacji PINem to często spotykane rozwiązanie.

@laaval - to nie jest kwestia kopania się z koniem ani wielbienia mBanku - nie jestem zwolennikiem mBanku (inaczej bym nie przechodził do Deutche), ale nie lubię osób które mówią o czymś, o czym najprawdopodobniej do końca nie mają pojęcia. W systemie mBanku nie można definiować sobie dowolnie wyglądu tak jak w Aliorze, ale:
1. najpotrzebniejsze funkcje, jak przelew zwykły czy przelew do odbiorcy zdefiniowanego - to jest na wierzchu (widać to nawet fragmentem na moich zrzutkach, pod numerem rachunku)
2. kategorie jak widzisz z umieszczonych zrzutek - są jednoznaczne
3. mBank od lat stosował layout umieszczony w drugiej zrzutce - nowe layout'y doszły wraz ze zmianą głównej strony (ten rok? ubiegły rok?) i żadnych j** układów graficznych w ciągu ostatnich conajmniej 10 lat nie było, chyba że któryś poniżej jest według Ciebie jaskrawy.
Natomiast co do informacji z pierwszego posta - jak byś o drobinę pogrzebał w informacjach o Alior Banku to byś chyba się tak nie cieszył, bo i Aliorowi zdarzają się niezłe wpadki. Ale póki konto się sprawdza - to się Ciesz, korzystaj i nie daj Boże - nie zmieniaj. Na temat mBanku więcej się nie wypowiadam - na pewno nikomu go nie polecę.

Cytat
dla mnie najłatwiejszy do ogarnięcia jest system bzwbk, ale to nie dlatego że jest bardzo intuicyjny
mój znajomy też sobie bardzo chwali ich system, ale nie może zdzierżyć opłat które mu naliczają...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Soosa napisał/a:
nie może zdzierżyć opłat które mu naliczają...

to fakt - na szczęście mam konto VIP :-P
Soosa napisał/a:
DB nie wpycha na siłę kart zbliżeniowych - w przeciwieństwie do mBanku (obowiązkowa wymiana i wycofanie kart tylko chipowych) - płatności zbliżeniowe przerażają mnie - widzę już złodzieja idącego stacją metra i skanującego odpowiednio wzmocnionym czytnikiem karty pasażerów

warto przeczytać artykuł http://niebezpiecznik.pl/...kredytowe-rfid/
rfid można dezaktywować, a złodziej może zrobić tylko jedną transakcję - i do tego musi to zrobić zanim prawowity użytkownik użyje karty po zeskanowaniu z niej danych

@opiszon, mbank nie umożliwia swoim klientom wyłączenia transakcji zbliżeniowych, a stare delfinki zostały już wycofane i wydawane są wyłącznie karty zbliżeniowe. I sądzę że nie tylko mBank tak robi, i sądzę że i sami ludzie nie będą tego chcieli wyłączyć. Strona ciekawa, ale myślę, że jak przejdziesz z terminalem płatniczym wziętym na lewe dane to pokasujesz nawet po kilka razy pojedyncze karty na fikcyjne transakcje :)
Z tego artykułu to chyba tylko nacinanie karty brzmi w miarę realnie, tyle że naciętą kartę będą kwestionować w sklepie.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Soosa napisał/a:
jeszcze jedna rzecz - DB nie wpycha na siłę kart zbliżeniowych - w przeciwieństwie do mBanku (obowiązkowa wymiana i wycofanie kart tylko chipowych)

No prosze... moj delfinek z chipem, wazny chyba do konca 2013, ma sie bardzo dobrze. Moze o mnie zapomnieli? :mrgreen:

Użyłem złego sformułowania - w przypadku wymiany karty (utrata ważności, zagubienie czy zniszczenie) duplikaty są już z funkcjonalnością płatności zbliżeniowych - nie ma możliwości wymiany karty na starego typu - czekaj zatem do przyszłego roku albo do zgubienia/zniszczenia karty.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Soosa - jak dostane PayPass to go dezaktywuje mechanicznie ;-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Soosa napisał/a:
że jak przejdziesz z terminalem płatniczym wziętym na lewe dane to pokasujesz nawet po kilka razy pojedyncze karty na fikcyjne transakcje :)
Do 50 zl i tylko raz. Bardzo ryzykowny proceder i naprawde niewielki zysk. Naprawde myslisz, ze komus chcialoby sie w to bawic? I co z taka zeskanowana karta zrobisz? Nakupujesz BigMacow albo piwa na openerze?

@dzerry, bardziej myślałem o czymś takim, jak konto na fikcyjną firmę i terminal płatniczy z kontem powiązany - jedynym minusem są opóźnienia w przepływie pieniądza - przy zwykłych płatnościach kartą są kilkudniowe (fizyczny przeływ pieniędzy), nie wiem jak w takich sytuacjach. Na stacji metra sporo osób się mieści - szczególnie w godzinach szczytu np. na Ratuszu. Można też zająć pozycję przy wyjściu. Terminal zmodyfikować tak, by miał zasięg 3-5 metrów, do tego komputer odpowiednio szybko naliczający fikcyjne transakcje, wszystko mieści się w plecaku, albo nawet w torbie na kółkach - przechodzisz się peronem i skoś nawet 50 kart za jednym przebiegiem (to nawet nie jest pojemność jednego wagonu metra...). Pociągi w szczycie kursują co 3 minuty. 15 minut skanowania czyli pięć rund po średnio pięćdziesiąt kart i 12 tys PLN teoretycznie konto szybko zasili. W Banku PKO jest bodaj limit 3 transakcji bezdotykowych na dzień - kolejne wymagają autoryzacji PINem (wiem to od znajomego, nie wiem jak w mB, bo nie korzystam).

Może zbytnio popłynąłem w swoch knowaniach i planach opanowania świata, ale prawda jest taka, że i połączeń GSM miało nie dać się przechwytywać (a zrobiono to za pomocą pudełka po chipsach), a technologia tak poszła do przodu, iż powstały urządzenia sczytujące tekst wpisywany na klawiszach z analizy przepływu prądu po kablu od klawiatury.
A teraz drobne przymknięcie oka i banan od ucha do ucha - w końcu za 4 godziny już weekend.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Soosa napisał/a:
bardziej myślałem o czymś takim, jak konto na fikcyjną firmę i terminal płatniczy z kontem powiązany
Konto bankowe na slupa to jeszcze da sie zalozyc, ale firme z umowa na terminal byloby raczej trudno :-)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Kurde, konta też nie zakładajcie, bo jeszcze ktoś Wam pieniądzie przeleje i potem powie, że Was skorumpował... cholera miało nie być o polityce...

i kupcie do kompletu kota i zapiszcie się do jedynej słusznej partii :D

Czytałem gdzieś artykuł (pobieżnie) że Alior dla otwierających ich nowy rodzaj rachunku będzie dawał 100 zł na dzień dobry. link

korc  Dołączył: 18 Gru 2009
No cóż, odzyskałem dziś pieniądze. Musiałem na to czekać jedynie 23 dni. Straszenie różnego rodzaju instytucjami losowego konsultanta z infolinii średnio skutkuje (choć skrzętnie zapisują wszystko i nawet proszą o powtórzenie dokładnie gdzie skargi są kierowane).
Teraz reklamacja i żądanie rekompensaty z tytułu przetrzymywania pieniędzy wbrew umowie - czas oczekiwania na odpowiedź do 30 dni. Genialne przepisy... A potem bye bye mBanku :roll:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Soosa napisał/a:
Na stacji metra sporo osób się mieści - szczególnie w godzinach szczytu np. na Ratuszu. Można też zająć pozycję przy wyjściu. Terminal zmodyfikować tak, by miał zasięg 3-5 metrów, do tego komputer odpowiednio szybko naliczający fikcyjne transakcje, wszystko mieści się w plecaku, albo nawet w torbie na kółkach - przechodzisz się peronem i skoś nawet 50 kart za jednym przebiegiem (to nawet nie jest pojemność jednego wagonu metra...). Pociągi w szczycie kursują co 3 minuty. 15 minut skanowania czyli pięć rund po średnio pięćdziesiąt kart i 12 tys PLN teoretycznie konto szybko zasili. W Banku PKO jest bodaj limit 3 transakcji bezdotykowych na dzień - kolejne wymagają autoryzacji PINem

Albo: podejść w ciemnej ulicy i wysyczeć "wyskakuj z portfela". Te nowoczesne metody są jednak strasznie skomplikowane.

Skocz do: