JFK  Dołączył: 04 Sty 2007
A ja wlasnie odswiezam moje stare gp 2300. Kupilem ladowarke bc-700 wiec mam dokladne dane. Po calej nocy katowania osiagnalem na trzech aku pojemnosci:
1926 mAh (to juz raczej bedzie maks ale ladowarka jeszcze sie ludzi ;-) ),1630 mAh (ten jeszce bedzie raczej rosl),1710 (to chyba maks dla tego). Aku maja okolo 3 lat i byly intensywnie katowane w malpce cyfrowej canona przez praktycznie caly ten czas. Z 4 jedno aku zdechlo jakis miesac temu zupelnie. Chociaz jak teraz patrze na mozliwosci nowej ladowarki to wydaje mi sie ze wywalilem go nieco przedwczesnie.
Dla porownania dwa miesiace starsze hama 2200 katowane w tym samym aparacie na zmiane z tymi gp wykazuja po pelnym cyklu odnawiania pojemnosc rzedu 500mAh a wiec zdechle zupelnie.
Tak wiec w sumie trafilem niezle z tymi GP.
Obecnie jade na dwoch nowych kompletach eneloop 2000 ale na wartosc pojemnosci realnej bedziecie musieli poczekac az je rozladuje.
Moge za to podowiedziec ze ni-cd tf1 (to jakis klon forevera) 1100 uzyskaly po formowaniu kazda ponad 1200 wiec calkiem ladnie. Nicd kupilem z mysla o lampie blyskowej bo ta technologia daje zdecydowanie wieksze prady.

dodano:
Dobrze strzelalem etap procesu :-) Te dwa zakonczyly tak jak pisalem a trzeci dobil do 1709mAh. Moim zdaniem niezle jak na tak stare aku.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Właśnie przymierzam się do zakupu eneloopów, jednak nigdzie w Bielsku nie mogę ich znaleźć. Pozostaje mi zakup na Allegro/internet - w związku z czym pytanie - gdzie zakupiliście swoje Sanyo eneloopy ?
Wracając do tematu - używam od grudnia akumulatorków Sony 2500 z ładowarką Emos MW 8168 (czterokanałowa z funkcją rozładowania i niskim prądem ładowania) i jak na razie jest ok. Robię na nich ok. 300 - 400 zdjęć. Akumulatorki są zawsze rozładowywane do końca.

Poniekad na allegro ( http://allegro.pl/my_page.php?uid=102694 ) ale odbior byl osobisty a ladowarka i drugie aku to juz od razu na miejscu bez klikania.
W sklepie dla idiotow mieli w tym czasie recyko (to to samo tylko od GP) wyraznie drozej.
Na eneloop w trakcie formowania wychodzilo mi kolo 600 fotek z czegos niemala czesc z lampa.
Teraz juz powinny byc uformowane ale po pierwsze styracilem rachube a po drugie lampe mam zewnetrzna.
W kazdym razie dokupilem drugi komplet i przestalem sie przejmowac pradem. Jeszcze nie zdazylo mi sie zrobi 1200 fotek na raz :-) Tym bardziej ze mam karte 2 giga wiec tyle fotek oznacza kilkukrotne latanie do kompa i zrzucenie lacznie 12 giga a tyle wolnego na laptopie nie mam :-)

chemiczny  Dołączył: 25 Paź 2006
Re: moje doświadczenia z akumulatorkami do K100D (i nie tylk
cypis napisał/a:

Bez wkręcania się w szczegóły: są to moje wnioski po latach używania różnych akumulatorków do różnych celów. Sony są w ogóle nieprzewidywalne (pojedyncze sztuki są OK, komplety z reguły - przynajmniej u mnie - mają jakieś słabe ogniwo). GP i Energizery - po doświadczeniach moich i nie tylko, stwarzają wrażenie przeszacowanych jeśli chodzi o osiągi. Sanyo, Philips i (co mnie zdziwiło) hama - pracują stabilnie i bez grymasów (nawet w kompletach x 4)

a ja mam dokładnie na odwrót. Świetne energizery 2500 (okolo 500 zdjęc na k100d) mam dwa komplety hama. na jednym maks to 50-70 fotek bez zabawy aparatem. na drugim komplecie aparat po naładowaniu nawet nie chce się włączyć. a kosztowały tyle co energizery (hamy mam 2500 i 2600 i więcej nie kupię)
właśnie idą do mnie energizery kolejne - 26 pln za 4 sztuki o pojemności 2500 i mam nadzieję że będą równie udane co poprzednie.
Maciek

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Ja posiadam Energizery 2100 od prawie 5 lat - były pierwotnie w lampie błyskowej, choć nie używanej zbyt często, obecnie razem z kasetką kupiłem ładowarkę HAMA Delta Load z aku Digital 2600 w komplecie i używam oba zestawy zamiennie. Póki co sprawują się bardzo dobrze, zobaczymy jak długo.

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
Od kilku miesięcy karmię kasetkę 4 x GP2700 (były razem z ładowarką GP) oraz ReCyKo 2050. Ładowarka jest 4kanałowa. Ciężko mi powiedzieć na ile akumulatory starczają, bo nie miałem jeszcze okazji wyładować świeżo naładowanego kompletu w krótkim czasie - potem dochodzi efekt samorozładowywania akumulatorów. Ale jestem zadowolony :)

Jazzman  Dołączył: 23 Gru 2006
Jakiś czas temu zakupiłem ładowarkę GP H650C (zdaje się godzinna) z 4 akumulatorkami 2700, pierwsze ładowanie bezproblemowe i zrobiłem około 500 zdjęć, natomiast kolejne ładowania coraz gorzej, a łądowane były zaledwie 3 razy od nowości, wskaźnik naładowania baterii szaleje...
Nie wiem czy to kwestia ładowarki czy akumulatorków ale że ceny BC-700 są na poziomie 90zł to skusiłem się na tą ładowarkę zobaczymy jak będzie z nią, czekam narazie na przesyłkę od poniedziałku (ech Poczta).

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
wskaźnik naładowania baterii szaleje...

W Pentaxach ten wskaźnik jest po prostu do niczego. To nie musi być wina baterii.

ok. Konkrety odnosnie eneloop. Nowe po pelnym cyklu formatujacym osiagnely 2003 2004 i 2x 2002 mAh. Tak wiec jak widac nowe maja pojemnosci zgodna z deklarowana. Nie jest ona jakos powalajaco wysoka jak na wspolczesne normy no ale wiadomo ze nie z tego powodu kupuje sie ten typ aku. A nie da sie ukryc ze efektu samorozladowania praktycznie nie ma. Ja foce amatorsko praktycznie wylacznie w weekendy i nie ma problemu z tym ze aparat po tygodniu lezenia nie ma pradu. Aczkolwiek sa faktycznie wyraznie drozsze. Ja uznalem ze warto chociaz nie wiem jak bedzie z ich trwaloscia bo to w koncu stosunkowo nowy produkt.
Tyle faktow na teraz. Nastepne dane maja sens za pol roku ;-)

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
fajnie wiedzieć,u mnie to bedzie więcej ok 10-15zł od energizerów 2500...no to decyzja podjęta-enloopy:-D

Michał K, no 10-15 pln to jedno no ale 1/5 pojemnosci mniej (zakladam ze Energizer tez trzyma podana) Teraz pytanie czy focisz na tyle dlugimi seriami by pojemnosc aku miala wieksze znaczenie od efektu samorozladowania. Ja uznalem ze mam za krotkie serie i za dlugi czas pomiedzy nimi stad eneloop. I sprawdzalo sie to na tyle ze drugi komplet po kilku miesiacach to tez byly eneloop.
Mozesz ewentualnie pomyslec o kombinacji czyli jeden komplet taki a drugi inny ale wtedy musisz pamietac by energizery utrzymywac naladowane.
O zimie chwilowo nie wspomne bo do tego czasu ... :-)

Jazzman  Dołączył: 23 Gru 2006
Czy normalnym zjawiskiem jest przy opcji CHARGE REFRESH, że od wczoraj gdy wsadziłem do bc-700 akumulatorki GP2700, powoli rosło mAh, a aktualnie zatrzymalo sie na poziomie 490, 590, 359, 606 i nic w zasadzie sie nie dzieje ? Czy to jest poprawna reakcja czy coś nie tak?

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
JFK, w sumie...to robie czasami ok 100 zdjęć dziennie,później aparat leży 2 dni i np.100 fotek,później nadchodzi weekend i dłuższy spacer na którym potrafie zrobić z 400 :-D ehh musze sie zastanowić...mam jeszcze tydzień do przybycia GX-1s :-P

Kaisel  Dołączył: 15 Sty 2007
A ja mam Camelion'y 2700. 3 akumulatorki po ładowaniu BC700 mają pojemność >3000mAh a 1 około 2800, ale niestety coś nie współpracują dobrze z moją kasetką :-( Po pełnym naładowaniu zrobię ~100zdjęć i wywala mi że baterie są puste, po wyłączeniu i włączeniu aparatu znowu mogę zrobić kilkadzięsiąt zdjęć i znowu komunikat o rozładowaniu i tak w kółko :-/ aż w końcu padną i aparat się nie włączy; a ładowarka jest jeszcze w stanie rozładować z nich okolo 1000mAh. Co niesamowicie mnie irytuje :evil: Wgrałem nawet nowy soft i teraz po włożeniu świeżo naładowanych baterii pokazało mi na wskaźniku połowę stanu pojemności i znowu po około 100z djeciach wywaliło mi że aku są puste :evil:

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Mam dokładnie tak samo z jednym kompletem (kyocera). Drugi (texacus ;-) ) śmiga aż miło.

mirekwisn  Dołączył: 27 Maj 2006
Witam !
cypis napisał/a:
Sony są w ogóle nieprzewidywalne

Zgadzam się!
Kupiłem niecały rok temu akumulatorki SONY 2700mAh, ładuję je tak jak i inne w bardzo dobrej ładowarce FRIWO, niestety, padają zaraz po naładowaniu. To samo mówił mi klient w sklepie fotograficznym - a ładuje je w oryginalnej ładowarce!
Pisałem do firmy SONY Polska na ten temat - NIE RACZĄ NAWET ODPOWIEDZIEĆ NA MAILA !! :-P
Co do innych akumulatorów:
PHILIPS 2600 mAh - rewelacja (ponad rok używania)
PANASONIC 2400 mAh - bardzo dobre (ponad dwa lata)
SANYO 2100 mAh - bardzo dobre (dobrze ponad dwa lata)
cypis napisał/a:
GP i Energizery - ... stwarzają wrażenie przeszacowanych jeśli chodzi o osiągi.

pod tym mogę się tylko podpisać !

Pozdrawiam ciepło !
mirekwisn

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
Kaisel napisał/a:
A ja mam Camelion'y 2700. 3 akumulatorki po ładowaniu BC700 mają pojemność >3000mAh a 1 około 2800, ale niestety coś nie współpracują dobrze z moją kasetką :-( Co niesamowicie mnie irytuje :evil: Wgrałem nawet nowy soft i teraz po włożeniu świeżo naładowanych baterii pokazało mi na wskaźniku połowę stanu pojemności i znowu po około 100z djeciach wywaliło mi że aku są puste :evil:

Moim zdaniem, masz padajacy akumulatorek. Stawiam na ten co pokazuje 2800mAh. On prawdopodobnie pada przy wiekszym poborze pradu. Zmien go na nowy i zobacz jak sie aparat bedzie zachowywac.

Jazzman, ogolnie refresh tak wlasnie dziala. Jesli chodzi o moment przerwania to zdaj sie na ladowarke(to moze trwac nawet kilka dni wiec cierpliwosc wskazana). Zostaw dopoki nie napisze full. Jesli aku byly stare i zmeczone to niestety pojemnosc moze zostac taka jak podales. Jesli nowki to cos jest powaznie nie tak. Wtedy trzeba by sprawdzic ladowarke z innymi aku. Jesli bedzie normalnie to pierwsze aku do reklamacji jesli tak samo nisko to ladowarka do reklamacji.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Stachu napisał/a:
texacus

Źle napisałem, chodziło mi o tecxus.

pawica2  Dołączył: 08 Sie 2007
  Akumulatorki - prosze o radę!!
Witam serdecznie.
Kupiłem takie akumulatorki GP R6/AA NiMH 2500 mAh, mam pytanie: na opakowaniu było napisane aby przed użyciem naładować. Mam pewne obawy i dlatego pytam, czy aby na pewno trzeba naładować przed pierwszym użycie. Z doświadczenia np. przy telefonach komórkowych zawsze uczono mnie aby nie ładować na początku przy kupnie nowego telefonu, dopiero jak bateria sama się rozładuje, aby dobrze sformatować baterię, a wtym przypadku jest o 180 stopni inaczej.

Proszę o rady jak najlepiej zrobić aby długo cieszyć się żywotnością baterii. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

Skocz do: