dispar  Dołączył: 14 Kwi 2010
Mnie nie musisz pomagać, bo ja dokonałem świadomego wyboru kupując kixa. Kierowałem się opiniami użytkowników, danymi technicznymi aparatu (pole pokrycia i powięszenie wizjera) i ponad wszystko tym, do czego będzie mi służył. Wiedziałem od początku, że do makrofoto i konieczności manualnego ostrzenia, będzie mi potrzebny "tenże" wizjer... więc go nabyłem i podałem Ci opinię na jego temat (nie tylko ja zresztą). Skoro robisz tylko na śrubceAF (bo makro chyba nie, jak widzę z postów), to również nie wiem, po jakiego grzyba potrzebny Ci dodatkowy wizjer... dla szpanu?!... i koledzy tak Ci odpisali... wystarczy dobra muszla... ale Ty nawet nie zajarzyłeś "o co kaman"... uznaję więc, że jesteś początkującym "w te klocki" i mogłeś to zaznaczyć na wstępie... i nie wiem, co mają do tego twoje doświadczenia z reklamami... życzę powodzenia w podjęciu odpowiedniej decyzji, co do zakupu wizjera i nie robienie sobie z nas JAJ drogi PANIE.

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
dispar napisał/a:
Skoro robisz tylko na śrubceAF (bo makro chyba nie, jak widzę z postów), to również nie wiem, po jakiego grzyba potrzebny Ci dodatkowy wizjer... dla szpanu?!...

Czyli jak używam AF-u i nie robię makro, to nie mogę mieć muszli powiększającej? :evilsmile:

Ja osobiście mam toto dziadostwo dlatego, że powiększa obraz (wow!) nie obniżając komfortu użytkowania. Ot taki wizjer większy od dziurki od klucza w tańszym body.

Każdemu według potrzeb i kaprysów :-B

dispar  Dołączył: 14 Kwi 2010
triger napisał/a:
Czyli jak używam AF-u i nie robię makro, to nie mogę mieć muszli powiększającej? :evilsmile:

Ja osobiście mam toto dziadostwo dlatego, że powiększa obraz (wow!) nie obniżając komfortu użytkowania. Ot taki wizjer większy od dziurki od klucza w tańszym body.

Każdemu według potrzeb i kaprysów :-B

:lol: :lol: :lol: :shock: ... a wystarczyło bez pierwszego zdania :mrgreen: , opisałem swój przypadek, w którym to "dziadostwo" nie było mi wcześniej do niczego potrzebne :-P

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
triger napisał/a:
. Ot taki wizjer większy od dziurki od klucza w tańszym body.
a jak z jasnością? bo sam się zastanawiam nad czymś takim ale niestety mam dość ciemne szkła - jeśli muszla zabiera 1EV to sobie odpuszczam

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Aż z ciekawości sprawdziłem ;-)
Powiem tak, gdybym nie wiedział o prawach fizyki, to bym tej różnicy nie zauważył... :evilsmile:

Niemniej jednak spadek jasności jest obecny, z owej fizyki wychodzi właśnie ok. 1 EV, lecz ludzkie oko daje radę to nadrobić, poza tym większa powierzchnia obrazu powoduje wrażenie porównywalnej jasności obrazu.

magradaw  Dołączył: 12 Lut 2010
Pozwolę sobie odgrzać ten wątek;

Czy Seculine U-13C bez przeróbek pasuje do kapiątki?

Z góry dziękuję za pomoc :-)

Skocz do: