argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Zamiennik kabla synchro do lampy
Znalazłem w jednym sklepie zamiennik kabla synchronizacyjnego do Pentaxa.
Może komuś się przyda.
link

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Są też na Alle, w cenie 89 zł chyba.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
"Cóś" takiego idzie do mnie z foto-tipa.Jeśli będzie pozbawiony głównej wady firmówki,czyli przełamującego sie kabła zaraz za wtyczka,to przy tej cenie jest to świetna alternatywa.Do oryginału trzeba jeszcze dokupić przynajmniej 1 kostkę (np. do sanek w aparacie).Gdy sobie przypomnę swoja desperację sprzed kilku lat: ok. 300zł za 3 m kablą,do tego 2 kostki,bo nie miałem jeszcze AF 500 FTZ,to .... :evil: Cały zestaw kosztował ok. 600 zł !

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
MarWoj napisał/a:
Do oryginału trzeba jeszcze dokupić przynajmniej 1 kostkę (np. do sanek w aparacie)
Hm..na zdjęciu są kostki z obu stron kabla. To po co kupować następną ? Chyba, ze o czymś nie wiem.

[ Dodano: 2008-03-23, 22:46 ]
No tak, piszesz o oryginale :oops:

argawen napisał/a:
.na zdjęciu są kostki z obu stron kabla. To po co kupować następną ?

argawen, Ty pewnie wiesz,więc dla dopełnienia informacji dla innych czytajacych: oryginalny kabel miał tylko wtyczki na końcach,zatem żeby go połączyc z aparatem potrzebna była kostka typu stopka lampy.Lampy topowe mają odpowiednie gniazda,więc nie potrzeba do nich drugiej kostki typu sanki.Ten zamiennik ma je wbudowane i o tyle jest lepszym nabytkiem (pytanie: kto posiada w sprzedaży oryginalny produkt pentaxa? Niedawno pytałem Czesia - nie było.)

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Zastanawiam się, czy dałoby się rozdzielić jakoś sygnał na dwie lampki. Oryginalny system daje podobno możliwość podłączania wielu lamp (poprzez kolejne stopki jedna na drugiej i kabelki do nich).

piotrecius napisał/a:
Zastanawiam się, czy dałoby się rozdzielić jakoś sygnał na dwie lampki.

Raczej nie - na zdjęciach nie widać szczegółów,ale kostki musiałyby być odłączane i jedna powinna mieć wtedy gniazdo.Zresztą oryginał pozwala łączyć tylko 2 lampy: 1a bezpośrednio "na sznurku" poprzez wtyk i gniazdo wbudowane w lampę,2a w kostce typu sanki,wpięta w aparat(w kostce z sankami jest gniazdo na wtyk z kabla).Dosyć fajnie to wymyślili,ale cena za taki zestaw,kupiony w sklepie,to jak napisałem wyżej.Acha, lampy typu FGZ mają sterowanie bezprzewodowe - można zatem połączyć chyba więcej,bez potrzeby używania "sznurka".Może ktoś z posiadaczy wypowie sie o tym,bo ja nie mam lampy tego typu.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
MarWoj - możliwość łączenia dwóch lamp przy pomocy oryginalnego kabelka Pentaxa zależy od rodzaju zakupionej kostki. Pentax oferuje dwie różne - Hot Shoe Adapter F
http://www.bdimitrov.de/k...ng/HotShoeF.jpg zapoewniający możliwość podłączenia zewnętrznej lampy do kostki umieszczonej w sankach aparatu i Hot Shoe Adapter Fg - http://www.bdimitrov.de/k...g/HotShoeFg.jpg - bez takiej możliwości, ale za to nie blokujący używania lampy wbudowanej - można ją otworzyć przy podłączonym adapterze (i używać wraz z zewnętrzną). Do tego oczywiście trzeba dokupić kabelek - są do wyboru trzy różniące się długością - i jeśli lampa nie ma odpowiedniego gniazda - kostkę pod lampę Off Camera Adapter F -
http://www.bdimitrov.de/k...OffCameraF.jpg. W sumie faktycznie dość drogo to wychodzi.
Co do łączenia bezprzewodowego - obejrzyj sobie avatar Fafniaka - robiony na zeszłorocznym PPD przy użyciu chyba 4 FGZ sterowanych bezprzewodowo.
W tych zastępczych kabelkach nic się nie odłącza (informacja sprawdzona - mam taki kabelek) - nie ma zatem jak rozdzielić sygnału (chyba, ze ktoś zacznie sie bawić w przeróbki z rozcinaniem kabla - ale mam duże wątpliwości czy proste równoległe dołączenie dodatkowej kostki przyniesie pożądany efekt).

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Re: Zamiennik kabla synchro do lampy
argawen napisał/a:
Znalazłem w jednym sklepie zamiennik kabla synchronizacyjnego do Pentaxa.
Może komuś się przyda.
link

Link się przydał. Dziękuję :-D

Marku Wyszomirski, bardzo dobrze to wyłożyłeś.Mam takie dwa adaptery(Hot Shoe Adapter Fg i Hot Shoe Adapter F),tylko plączę ich nazwy,więc podałem to opisowo,niezbyt dokładnie.Dzięki za uściślenie moich wypowiedzi. :-B

[ Dodano: 2008-03-25, 11:06 ]
Właśnie odebrałem przesyłke z tym kablem.Pierwsze wrażenia troche mieszane.Jakośc wykonania-moim zdaniem-średnia.Przewód troche sztywny - może jak poleży w cieple,to "zmięknie".Końcówki-kostki połączone z kablem(zatopione)tak,że raczej wcześniej,niż póżniej ulegną przełamaniu(przy takiej sztywności kabla).

[ Dodano: 2008-03-25, 11:12 ]
Acha,ma tez plusy: długość(ok. 1,3m) kabla reguluje sie samoczynnie(sprężyka),nie plącze sie nadmiar;w kostce na sanki lampy jest gniazdo statywowe-nie trzeba trzymać w ręce.o funkcjonalności będę mógł napisać po przetestowaniu w domu(wieczorem).

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
MarWoj napisał/a:
Acha,ma tez plusy: długość(ok. 1,3m)
To chyba często na siłownie chodzisz, albo kupiłeś dłuższy egzemplarz... :mrgreen:
Mój kabel rozciągnąłem do 100 cm (trzymając za aparat i lampę) i i tak miałem wrażenie, że zaraz urwę stopkę w lampie.
Te 180 cm, to chyba jest długość kabla w momencie zerwania... ;)

MarWoj napisał/a:
kabla reguluje sie samoczynnie(sprężyka)
Która uzyskuje wygląd rozciągniętej sprężynki po wydłużeniu kabla do 100 cm.
Chciałem mieć dłuższy kabel, ale trudno - te 100 cm i tak wystarcza do trzymania w jednej ręce lampy, a w drugiej aparatu (jeśli trzymamy aparat przy oku).

MarWoj napisał/a:
w kostce na sanki lampy jest gniazdo statywowe-nie trzeba trzymać w ręce

Siła przyciągania "sprężynki" jest na tyle duża, że nie ryzykowałbym uderzenia lampą - wiadomo że lampa wraz ze statywem poleci w stronę aparatu.
Uważam, że kabel jest OK - co najwyżej przeedytuję po tygodniu użytkowania, bo później wymieniam sam kabel na dłuższy (taką ładną sprężynkę od telefonu-jak tylko znajdę wersję pięciożyłową).

armar napisał/a:
Mój kabel rozciągnąłem do 100 cm

Hmm,mierzyć to go nie mierzyłem.Rozciągnąłem i oszacowałem,może za mało albo producent przycina wg uznania,jak wyjdzie ;-) .
armar napisał/a:
nie ryzykowałbym uderzenia lampą - wiadomo że lampa wraz ze statywem poleci w stronę aparatu.

Mój statyw waży 5 kg,moze ustoi? Chociaż raz zdarzyło sie ,że nie był dośc ciężki: w czasie burzy musiałem łapać go w powietrzu,bo juz zmierzał do kontaktu z betonem( i pentaxem na szczycie).

Wiktor  Dołączył: 25 Maj 2006
Przynajmiej teoretycznie istnieje możliwość uzywania dwóch lamp z jedną kostką Hot Shoe Adapter F z lampą 540Fgz (posiada gniazdo do kabla ) oraz drugą założoną na kostke.
pozdr.
Wiktor

Skocz do: