grzesiu1982  Dołączył: 24 Lip 2007
Jaki statyw do fotografii Macro i z Obiektywem Sigma 70-300
Witam was ponownie, jestem na kupnie statywu do mojego aparatu, zalezy mi na dobrym statywie, ale bez przesady cenowej ;-)

Znam firmy Velbon, i tam sa w miare fajne statywy, ale nie wiem co wy o nich sadzicie, prosze was o zdanie.

Prosze rowniez o porade jakie statywy polecacie do fotografii Macro i z obiektywem Sigma 70-300mm, wazne zeby byl stabilny.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
Ja już to przerabiałem, nie ma statywu, który można kupić gotowy nadający się do fotografowania makro. Dobry jest do takiej fotografii Benbo Trekker ale bardzo drogi, ok. 1000 zł z małą głowicą kulową. Znalazłem zapomniany, kupiony dawno temu statyw produkcji NRD, uciąłem kolumnę centralną i używam do makrofotografii od kilku lat, jest genialny do tego. Nie potrzebuje głowicy, nogi ma mocowane na kulach, można go ustawić w każdej pozycji, mieści się w plecaku.
Tak wygląda:

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Ja kupiłem do GX-10 sherpe 200R, aparat dziś dopiero przyszedł więc zrobiłem kilka testów AF na statywie, wygląda stabilnie a i cena w zupełności akceptowalna:)
Do makro będzie lepsza sherpa 600 ma niższą wysokość roboczą ;-)

marians  Dołączył: 07 Sie 2007
Nie chcę cię straszyć ale tym obiektywem makro to takie nie za bardzo wychodzą .Początkowo Będziesz zadowolony ale jak się bardziej wtopisz w temat to zmienisz obiektyw na typowo do makro ,albo zastosujesz pierścień odwrotnego mocowania .Wiem bo posiadam takie samo szkło

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Do makro poza statywem przydały by się jeszcze sanki nastawcze. Chociaz ja na razie radzę sobie autofokusem ;)

kubus  Dołączył: 09 Kwi 2007
Witam ! Ja już na szczęście mam ten kłopot z głowy.Długo zastanawiałem się nad kupnem odpowiedniego dla mnie statywu.Rozważałem różne modele. W końcu na plocu boju pozostały dwa modele: sherpa 600 i slik 500dx.Rożnice między tymi statywami są nieznaczne. Co do ceny to slik jest droższy od sherpa o niecałe 100zł.
Jako że w pewnym momencie pilnie potrzebowałem statyw , a w sklepie był dostępny tylko slik zdecydowałem się na niego.Udało mi się jeszcze stargować trochę cenę i kupiłem go w Foto-Necie za 400zł. Zrobiłem na mim trochę zdęć i jestem z niego bardzo zadowolony . Polecam go z czystym sumieniem :mrgreen:

a co powiedzielibyscie o tym statywie??

Bilora 1122

wygląda nawet dobrze

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
grzesiu1982 napisał/a:
a co powiedzielibyscie o tym statywie??

Bilora 1122

wygląda nawet dobrze

Jakoś te głowice z kilkoma gałkami mi się nie widzą :-/ mając to na plecach zawsze jakś gałka wbija się w żebra ;-)

Chyba jednak juz jestem zdecydowany na ten statyw:

ale prosze jeszcze o wasza opinie na ten temat:

Velbon Sherpa 600 R/F

Z gory dzieki za odpowiedz.

Wojtek.A  Dołączył: 31 Sie 2006
Miałem możliwość pomacania identycznego statywu jak wspomniana Bilora 1122 tyle że firmy FunSports w identycznej cenie. Sprawił na mnie bardzo pozytywne wrażenie, stabilna konstrukcja, solidna metalowa głowica. Do macro przydaje się odwrotne montowanie głowicy (aparat między nogami statywu), nie jestem pewien czy ten statyw ma taki ficzer.

napiszcie mi cos na temat tego Velbona o ktorym wspomnialem wyzej

raurfang  Dołączył: 26 Kwi 2007
grzesiu1982 napisał/a:
napiszcie mi cos na temat tego Velbona o ktorym wspomnialem wyzej

Opcja 'Szukaj' twoim przyjacielem:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=115208

Statyw ten można rozstawić bardzo nisko, co jest przydatne do makro.

Skocz do: