*ist DS | K20D + D-BG2 + O-ME53 | K-5 II + D-BG4 + O-ME53
Samyang 8/3.5 | DA 21/3.2 | DA 35/2.4 | DA 50/1.8 | Tamron 90/2.8 | DA 55-300/4.0-5.8 | Metz 48 AF-1
ME-Super + Winder ME II | M 28/2.8 | K 50/1.4 | Metz 32 Z-2
Pentak K3II
Był Pentax K-x, oraz pożyczone K1000 i K200D
https://www.flickr.com/photos/138543993@N07/albums
Blog o moich wędrówkach.
Pentak K3II
Był Pentax K-x, oraz pożyczone K1000 i K200D
https://www.flickr.com/photos/138543993@N07/albums
Blog o moich wędrówkach.
Hydroliza poliuretanu - dość popularne. Tak się dzieje, gdy buty spędzają więcej czasu na półce, niż w górach.Robert napisał/a:odpadły mi obie podeszwy od butów
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
Głównie w Meindlu takie rzeczy - czasem szybciej, niż po 3 latach, gdy np. buty leżą w piwnicy czy garażu i jadą 1/rok na wakacje. Lowa i Hanwag są co najmniej 2 razy trwalsze, więc raczej szybciej podeszwa jest do wymiany z powodu starcia. Sam się na to nadziałem, kupiłem nowe (także rocznikowo) Meindle zimowe i klops, teraz tej marki nie tykam, forsa wdeptana w błoto. Przeszedłem w 3 zimy może z 500 km i odpadła podeszwa nagle i bez żadnych znamion (dzień wcześniej woskowałem buty i nic nie zauważyłem, a po kwadransie marszu zostawiłem obie podeszwy na szlaku). W Himalajach nie było poliuretanu, więc nie miało co się rozpaść. Zresztą buty, które skopiował nieboszczyk Polsport Wałbrzych produkowane są do dzisiaj - to Hanwag Bergell Top. Czyli podsumowując - buty należy kupować świeżutkie i nawet w pełni lata co 2-3 tygodnie przejść choć kilometr do rozruszania pianki, a same podeszwy z boku woskować jak skórę, przechowywać w suchym miejscu, bez światła, nadmiaru ciepła i ozonu. Po szkodzie tak traktuję Hanwag Alaska i piąty rok żyją bez niespodzianek, do tego czasu podeszwa starta kompletnie na zero.Robert napisał/a:Ale żeby w meindlu takie rzeczy?
MCsubi napisał/a:Lowa i Hanwag są co najmniej 2 razy trwalsze
MCsubi napisał/a:w pełni lata co 2-3 tygodnie przejść choć kilometr do rozruszania pianki, a same podeszwy z boku woskować jak skórę, przechowywać w suchym miejscu, bez światła, nadmiaru ciepła i ozonu.
Buty u mnie kończą się w max 5 lat i to muszę mieć ze dwie pary.andyspring napisał/a:Mam z piętnaście lat.
Robert napisał/a:Nie da się tych podeszew przykleić jeszcze raz?
Robert napisał/a:na jednym wyjściu odpadły mi obie podeszwy od butów![]()
MCsubi napisał/a:Hydroliza poliuretanu - dość popularne. Tak się dzieje, gdy buty spędzają więcej czasu na półce, niż w górach.
CzareK
MCsubi napisał/a:
Niestety między właściwą podeszwą a skórą jest gruba warstwa pianki, która po prostu skruszyła się .
CzareK