opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
mygosia napisał/a:
Takie watki z samplami z obiektywow [nie ograniczajmy sie do bokeh] moznaby pieknie podkleic do stron wikipedii z informacjami o tych obiektywach, wiec to nie zginie.

zgadza się - tylko zamiast 2 robić tą samą robotę (tzn wiki + wątki) można by sobie oszczędzić roboty i zrobić to raz a dobrze tylko w wiki

choć niezaprzeczalnie artykuł w wiki + wątek na forum też ma swoje zalety (nie wszyscy muszą (tzn w sensie że się nie dowiedzieli, a nie że nie ma takiej informacji ogólnodostępnej) wiedzieć o istnieniu wiki i potrafić je edytować, a na forum będą potrafili coś dodać)

cokolwiek zostanie zrobione, będzie na pewno usprawnieniem i wielkim krokiem naprzód (IMHO wiki popchnie nas z etapu "forum" na etap "portal wiedzy" ;-) )

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
opiszon napisał/a:
tylko zamiast 2 robić tą samą robotę (tzn wiki + wątki) można by sobie oszczędzić roboty i zrobić to raz a dobrze tylko w wiki

No jak to?

Wyobrazam to sobie tak:
1/ watki na forum - i dyskusje na temat obiektywow [rozne, rozniste] i po 1 watki z samplami na obiektyw.
2. wiki - i tam w dziale obiektywyw - opisy poszczegolnych obiektywow [krotkie, tresciwe, kwintesencja] - i podlinkowane watki z forum z fotkami uzytkownikow - ewentualnie jakies wartosciowe watki dotyczace konkretnego sprzetu. No ewentalnie do kazdego obiektywu 1-5 zdjec pogladowych...

Bo jakby do wiki wszyscy wklejali zdjecia - to wyobrazam sobie, ze bedzie cos monstrualnego [przypomnialam sobie fajne slowo - gargantuicznego :-D ], nad czym trudno bedzie zapanowac.... Bo jak - otwieram Pentax 50/1,4 - i czytam 5 linijek i czekam az mi sie wgra 250 zdjec? Czy jakos inaczej by to funkcjonowalo?

[ Dodano: 2009-07-14, 20:28 ]
No i roota bedzie jedna:
- porzadna strona
- ciagle rozrastajaca sie baza sampli

Tylko pozostaje pytanie - tylko zdjecia, czy z dopuszczalne komentarze....

mygosia, masz rację :!: (odnoszę się do całego postu)
mygosia napisał/a:
Tylko pozostaje pytanie - tylko zdjecia, czy z dopuszczalne komentarze....

komentarze do zdjęć :?:
a jakie mogą tam być komentarze :?:
"ale fajna fota"
"trochę za ciemne"
"modelka ładna, dawaj więcej"
"nie podoba mi się"
"czy twoja żona ma siostrę"

sample to sample - zazwyczaj przy testach foto, nie ma do nich komentarzy ;-)

opiszon napisał/a:
komentarze do zdjęć

Przegladnij watek o bokehu ;-)
Tzn ten watek w ktorym jestesmy :-)

O takie komentarze mi chodzi...

Ale to juz do dogadania.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Mygosia nie wszystkie Twoje propozycje mają sens.

Ja jestem za maksymalnym uproszczeniem nazywania obiektywów.

Rozróżnienie na 2 typy i więcej nie trzeba albo jest to stałka albo zoom.

Ogniskowa bez zbędnych dupereli czysta liczba bez mm milimetrów itp,

Typ obiektywu np .: szerokokątny na analogu nie jest taki na cyfrze więc nie ma to sensu.

Dla przykładu podam jak ja to widzę :

zoom / 18-55 / D-Xenon / 3,5-5,6 jednoznacznie i bez zbędnych danych

stałka / 28 / Pentax-A / 2,8

zoom / 10-20 / Sigma / 3,5-5,6

stałka / 90 / Tamron / 2,8

zoom / 17-70 / Sigma / 2,8-4,5

Z tą wikipedią na razie można dać sobie spokój później wystarczy podlinkować odpowiedni wątek na forum i wystarczy.

[ Dodano: 2009-07-14, 21:53 ]
Czyli proponowana struktura wątku obiektywy wygląda następująco :

Obiektywy -> zoomy (zmiennoogniskowe) -> lista
-> stałki (stałoogniskowe) -> lista

Dopisywanie nowych szkiełek tylko w tych dwóch działach.

"Nowy temat" w tej gałęzi forum ma opis "Nowy obiektyw" :

Klikasz na ten przycisk pojawiają się 4 pola z opisem zawartości którą należy uzupełnić bez żadnych spacji itp dosłownie cytując napis na obiektywie.

W przypadku zgodności 4 pól z istniejącym wątkiem na forum nowy temat jest automatycznie odrzucany.

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
Bedzie jakas selekcja?
Chyba lepiej mniej a lepszych niz byle co aby tylko obiektyw sie zgadzal.

MateuszG napisał/a:
rbucz napisał/a:
Ja mogę przejrzeć nawet 20 stron na ochotnika, tylko jak technicznie to zrobić? kolorowi, odezwijcie się :-)

Ja tak samo, czekamy na opinie kolorowych.

wiadomo, jesteśmy w pogotowiu :-)

Markus, sorry, ale Twoj sposob nazywania watkow nie jest do przyjecia:

Markus napisał/a:
Ogniskowa bez zbędnych dupereli czysta liczba bez mm milimetrów itp,

Czy przeczytales chociaz dlaczego napisalam, ze tak nie moze byc?
Moze powtorze:

Markus napisał/a:
stałka / 28 / Pentax-A / 2,8

czegos takiego nie znajdzie sie przez wyszukiwarke. Korzystam z niej kilka razy dziennie.

Markus napisał/a:
Rozróżnienie na 2 typy i więcej nie trzeba albo jest to stałka albo zoom.

Pisanie stalka/zoom w tytule jest pozbawione sensu - przeciez mamy wartosci ogniskowych. Takie informacje mozemy ewentualnie pisac w opisie.

Musza byc oznaczenia obiektywow pewnych - np zoomy sigmy z apo i bez apo, kit ma juz 3 generacje! Trzeba toto jakos rozrozniac.

Markus napisał/a:
Czyli proponowana struktura wątku obiektywy wygląda następująco :

Obiektywy -> zoomy (zmiennoogniskowe) -> lista
-> stałki (stałoogniskowe) -> lista

Dopisywanie nowych szkiełek tylko w tych dwóch działach.

"Nowy temat" w tej gałęzi forum ma opis "Nowy obiektyw" :

Klikasz na ten przycisk pojawiają się 4 pola z opisem zawartości którą należy uzupełnić bez żadnych spacji itp dosłownie cytując napis na obiektywie.

W przypadku zgodności 4 pól z istniejącym wątkiem na forum nowy temat jest automatycznie odrzucany.

Za bardzo skomplikowane. Kto bedzie grzebal w skrypcie, aby cos takiego zrobic?

Moim zdaniem - watki w dziale obiektywy. Z dopiskiem - sample. Szybkie do wyszkukania.

grabber napisał/a:
Bedzie jakas selekcja?
Chyba lepiej mniej a lepszych niz byle co aby tylko obiektyw sie zgadzal.

Juz widze jakby sie cos wywalilo... I te setki PW - a czemu on dal, a ja nie? TWA tutaj widze. Sa przywleje.
Z drugiej strony - wiem, ze to forum nie zna umiaru.

sledzik  Dołączył: 26 Cze 2008
Markus napisał/a:
"Nowy temat" w tej gałęzi forum ma opis "Nowy obiektyw"

do wykonania, acz ciężkie :)
Markus napisał/a:

z tego co sie orientuje phpBB tej funkcji nie posiada :) no... chyba że moderatów zaprzęgnąć do pracy

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
opiszon napisał/a:
"czy twoja żona ma siostrę"

buhahahaaha :mrgreen: :mrgreen: :-B

mygosia,
Cytat
Moim zdaniem - watki w dziale obiektywy. Z dopiskiem - sample. Szybkie do wyszkukania.

w 100% się zgadzam ... od początku o tym myślałem.

Markus, takie oznaczenia obiektywów będą trudne o ile całkowicie nie możliwe do wyszukania przez wyszukiwarkę... najlepiej żeby było w stylu "tamron 70-300mm" i bez zbędnych ukośników (/) itp.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Tez myślę, że takie oznaczanie obiektywów, jakie proponuje mygosia jest sensowniejsze (zwłaszcza, że ma znaczenie dla wyszukiwarki).

Jeśli chodzi o komentarze, to jak najbardziej - różne egzemplarze szkieł są w obiegu i ludzi mogą mieć różne opinie (jeden woli ładny bokeh, inny ostrość od rogu do rogu). A komentarze "o niczym" można po prostu czyścić.

Aha - wątki mają dotyczyć tylko bokeh czy nie tylko?

Moja propozycja jest w miarę ok.

Zobacz ile wyników daje wyszukaj: zoomy / Sigma 10-20 / 2,8-4,5 ?
Po zaznaczeniu wyszukaj ciąg zawierający wszystkie wyrazy daje to tylko 2 wyniki w odróżnieniu od samego Sigma 10-20.

Kwestia znaku roździelającego jest dyskusyjna i powinien on być na tyle oryginalny aby jego stosowanie ograniczało się tylko do tytułowania wątków.

Proponuję tytułować zoomy|Sigma|10-20|4-5,6
W przypadku odmian o tej samej nazwie ale z dodatkową cechą np silnikiem SDM lub występowaniem soczewek asferycznych itp. nazwa z katalogu producenta czyli np. zoomy|Sigma|10-20 HSM|3,5

Z pierwszego członu można zrezygnować więc najprostszy schemat nazywania :

Sigma|10-20|4-5,6
Pentax-A|28|2,8
D-Xenon|18-55|3,5-5,6

Chociaż pełny tytuł ma też swoje zalety dajesz np wyszukaj zoomy|Sigma|
im masz tylko zoomy Sigmy :-)

[ Dodano: 2009-07-14, 23:22 ]
Znak roździelający podany w przykładzie zwraca zbyt dużo wyników i może być zmieniony na inny :-)

Markus napisał/a:
Moja propozycja jest w miarę ok.

Nie jest ok, poniewaz wyszukiwarka nie umie szukac slow mniej niez trzyliterowych. Czyli Pentax /28 / 2.8 nie znajdzie.

Markus napisał/a:
Proponuję tytułować zoomy|Sigma|10-20|4-5,6
W przypadku odmian o tej samej nazwie ale z dodatkową cechą np silnikiem SDM lub występowaniem soczewek asferycznych itp. nazwa z katalogu producenta czyli np. zoomy|Sigma|10-20 HSM|3,5

Z pierwszego członu można zrezygnować więc najprostszy schemat nazywania :

Sigma|10-20|4-5,6
Pentax-A|28|2,8
D-Xenon|18-55|3,5-5,6

To by mialo sens, ale zbyt skomplikowane dla forowiczow. Serio mowie. Zapomna, pomyla 1 literke, dadza spacje nie tam gdzie trzeba.
Oczywiscie - mozna poprawiac. Ale z kolei czas kolorowych nie jest rozciagliwy.

Im mniej komplikacji, tym lepiej - latiwej sie bedzie szukac i tworzyc nowe tematy.

Markus, nie obraź się, ale to jest głupi pomysł - takie utrudnianie sobie życia niepotrzebnie

będzie trzeba się zastanawiać, czy aby na pewno nie postawiłem spacji, czy dobry delimiter pól użyłem, czy powinienem wpisać APO czy może EX też (a co z ED) :?:

przecież przy wyszukiwaniu wystarczy zaznaczyć żeby wyszukiwał tylko w dziale "Obiektywy" i tylko w tytułach wątków i już nie będzie problemu (lista wyników się ostro zawęzi)

a jakby był specjalny poddział typu "Obiektywy->sample" to zapytanie dla frazy "Sigma 10-20" wyszukiwanej tylko w tytułach powinno zwrócić dokładnie tyle wyników ile różnych Sigm 10-20 zostało opisanych

może warto zainteresować się możliwościami jakie daje już w tej chwili forumowa wyszukiwarka :?:

[ Dodano: 2009-07-14, 23:25 ]
mygosia, o widzę że zgadzamy się w całości :-)

No cóż pomysł wymaga dopracowania ale wart jest dyskusji...
Pozdrawiam i idę się z tym "przespać" :-)

sledzik  Dołączył: 26 Cze 2008
opiszon dobrze prawi, do tego po prostu stworzyć dział z SAMYMI opisami obiektywów i tam wrzucać pi razy oko...

markus nie mówi źle, ale to takie właśnie komplikowanie życia na chama :)

ew. gdyby nam sie bardzo nie chciało tego katalogować.... to może chociaż podzielić stałki na 10-20mm, 20-40mm itd i tam wrzucać wszystkie sample z obiektywów pasujących ogniskową.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Im bardziej nazwy wątków będą podobne do "ludzkiego" języka tym lepiej, to pewne.

A rozważcie coś takiego: czy lepiej, żeby wątki z poszczególnymi obiektywami były w kolejności od ostatnio dodanego postu, czy może lepiej poukładać obiektywy np. alfabetycznie, czy np. po ogniskowej czy nazwie - i taki układ trzymać na stałe (nie licząc oczywiście dopisywania nowych). Osobiście myślę, że ten drugi sposób byłby lepszy - jak szukam fotek z FA77, to mam je zawsze w tym samym miejscu na liście, a nie wczoraj na końcu, a dziś na początku, bo ktoś fotkę dodał... Wykonalne?

sledzik napisał/a:
opiszon dobrze prawi, do tego po prostu stworzyć dział z SAMYMI opisami obiektywów i tam wrzucać pi razy oko...

Opisy by byly w wiki...

rbucz napisał/a:
czy może lepiej poukładać obiektywy np. alfabetycznie, czy np. po ogniskowej czy nazwie - i taki układ trzymać na stałe

Nie wiem czy to forum na to pozwala, ale mam inny pomysl:
- przykleic watek:
"Sample obiektywow", czy jakos tak, a w nim podlinkowac watki z samplami poszczegolnych obiektywow - np wg alfabetu z podzialem na prodeucentow i stalo/zmienno ogniskowe - po kolei jaky sie dodawalo.

I tak...
Przyklejony watek - "Sample obiektywow:, a w nim:

Helios [jako producent]
58/2,0 [jako link do watku wlasciwego]
...
...

Pentax [producent]

zmiennoogniskowe
18-55 (popularny kit I generacji) [jako link do watku wlasciwego]
...
...
...

stałoogniskowe
50/1,4 [jako link]

Byłby to watek zamkniety, przyklejony.

W ten sposob by sie wykorzystalo to czym dysponujemy, a jednoczesnie by sie jakos usystematyzowalo.

mygosia napisał/a:
Byłby to watek zamkniety, przyklejony.

W ten sposob by sie wykorzystalo to czym dysponujemy, a jednoczesnie by sie jakos usystematyzowalo.

git pomysł

ale docelowo wiki :?: ;-)

Potem tutaj posprzatam, ale dzisiaj nie mam sily :roll:

[ Dodano: 2009-07-15, 00:26 ]
opiszon napisał/a:
ale docelowo wiki

No ba! :mrgreen:

Skocz do: