germario  Dołączył: 08 Cze 2011
Konwersja z SDM na śrubokręt
Witam, często używam Pentax K3II i DA 50_135 i mam z tym zestawem problem. Przy 50mm dobrze ostrzy przy mikro regulacji na 4+ nawet 5+ a przy 135 na 0. Z konieczności mam mr ustawioną na 2+. Zestaw był w serwisie, wcześniej coś się stało i wylatywał poza mikro regulację. Mam pytanie do doświadczonych urzyszkodników forum, czy przejście na śrubokręt może to poprawić, a jężeli tak, to jak to zrobić, bo od dwóch dni nie mogę wejść w menu serwisowe K3II. Kupując siedem lat temu ten obiektyw liczyłem się z przejściem na śrubokręt, nie mogę znaleźć tematu na forum, a dzisiaj znalazłem na Pentaxforums temat z którego wynika, że z body k3II nie ma możliwości konwersji 50_135 na śrubokręt. Ktoś coś z szanownych, jakaś podpowiedź?
Z góry dziękuję

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Chyba nie jest znany sposób wejścia w menu serwisowe K-3II. Trzeba pożyczyć starsze body, dla którego wejście w menu serwisowe jest rozpracowane.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
germario, musisz mieć body z dostępem i kodem. Procedurę masz opisaną https://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=44204&postdays=0&postorder=asc&start=80

RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
Śrubokręt raczej nic nie poprawi. Może nawet pogorszy, bo AF będzie bardziej losowy. Co to za serwis był? Opto-technika? W jaki sposób ustaliłeś wartość korekty?

RPM napisał/a:
Śrubokręt raczej nic nie poprawi. Może nawet pogorszy, bo AF będzie bardziej losowy.

Dlaczego?

germario, czy z innymi zoomami nie masz problemu z ostrzeniem w całym zakresie?

RPM napisał/a:
Śrubokręt raczej nic nie poprawi. Może nawet pogorszy, bo AF będzie bardziej losowy. Co to za serwis był? Opto-technika? W jaki sposób ustaliłeś wartość korekty?
Na tablicy testowej montowanej na statywie z pionową ścianą do celowania i z pochylnią pod kątem 45* z zerem w płaszczyźnie ostrzenia i dokładną podziałką w górę i w dół. Plastikowe ustrojstwo montuję na statywie, tak aby płaszczyzna ostrzenia była w pionie i na pochylni widzę głębię ostrości. Aparat też na statywie, przed każdym strzałem ręcznie gubię ostrość, wyzwalam wyzwalaczem radiowym z 3 sekundowym opóźnieniem.

plwk napisał/a:
germario, czy z innymi zoomami nie masz problemu z ostrzeniem w całym zakresie?
Nie, tylko z tym obiektywem, ale inne to PLM albo DC, z sigmami też nie mam problemu. Jeszcze mam 50 kita, ale ten działa nz śrubokręcie i z nim też nie mam problemu. Na manualach z serii A mikro regulację mam ustawioną na 2-

Czy sprawdzałeś działanie tego obiektywu na innych body?

rychu napisał/a:
germario, musisz mieć body z dostępem i kodem. Procedurę masz opisaną https://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=44204&postdays=0&postorder=asc&start=80

Dziękuję, problem w tym, że nie mogę wejść w menu serwisowe. Spróbuję jeszcze na KS2, bo mam dostęp, ale to też puszka wydana po K30 więc może się nie udać

plwk napisał/a:
Czy sprawdzałeś działanie tego obiektywu na innych body?

Nie, ale to dobry pomysł. Mam dostęp do KS2, to spróbuję w weekend

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
germario, też miałem problem z ostrzeniem 50-135. W dolnym zakresie ok, ale w górnym huśtawka. Autoryzowany serwis wymienił taśmy transmisyjne i śmiga jaktalala.

rychu napisał/a:
germario, też miałem problem z ostrzeniem 50-135. W dolnym zakresie ok, ale w górnym huśtawka. Autoryzowany serwis wymienił taśmy transmisyjne i śmiga jaktalala.

W 2024 był w Opto-Technika i zestaw wrócił taki sobie., nic nie wspomnieli o wymianie taśmy. jak im napisałem, że nie jestem zadowolony z rezultatu, to mnie olali.

Skocz do: