Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
K7+18-55 WR+kit 2 + 540FGZ+*50-135 f 2,8 sdm+ 28-70 f 4+ FA 50 f1.4 + A 50 f 1,4 +K 50 f 1,4 +M 50 f 1,4 + Pentax 35mm f2 + Tamron 17-50 f2,8 +43 mm limited
K1, 28-105 D-FA WR, Sigma 50mm f/1,4. Metz 52 AF-1; Oldskulowy Zeiss 50 f/2 z pierścionkami macro -na półce . ;Trójnóg zwykły+pokręcony, a także mononóg :)
K7+18-55 WR+kit 2 + 540FGZ+*50-135 f 2,8 sdm+ 28-70 f 4+ FA 50 f1.4 + A 50 f 1,4 +K 50 f 1,4 +M 50 f 1,4 + Pentax 35mm f2 + Tamron 17-50 f2,8 +43 mm limited
K-7 + DA* 16-50 + 31 Ltd + 77 Ltd
ultorx napisał/a:Zabezpieczenie miany trybu poprzez konieczność wciśnięcia przycisku po środku kółka nastaw-nie wiem po co, w K20 nigdy mi się przypadkowo nie przestwiło
ultorx napisał/a:Wyłączanie stabilizacji z menu-brak przełącznika-to akurat dla mnie OK-zawsze udawało mi się go w K20 przestawić przypadkiem.
ultorx napisał/a:Zmiana punktu AF w trybie selekcji- najpierw trzeba "ok"
ultorx napisał/a:Wyłączanie stabilizacji z menu-brak przełącznika-to akurat dla mnie OK
oldskool napisał/a:Ile w rzeczywistości można zrobić fotek bez lampy na jednym ładowaniu baterii?
Klod76 napisał/a:tez mam pytanie jak wlaczac najlepiej recznie lampke wspomagajaca ostrzenie ???
oldskool napisał/a:Czy można w K7 zaprogramować któryś z przycisków, tak aby włączał i wyłączał redukcję drgań?
A da się wyłączyć ten ficzer?Jacek S napisał/a:W k-7 wystarczy wcisnąć i puścić klawisz ekspozycji lub iso i tylnym kółkiem zmieniać wartości. Osoby które nie grają na gitarze i pianinie będą miały łatwiej moim zdaniem
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
LDevil napisał/a:A da się wyłączyć ten ficzer?
ultorx napisał/a:jak włączy się pokazywanie przechyłu aparatu w wizjerze to niestety korzysta on z drabinki światłomierza-więc albo to albo to-nima, że wszystko.
W jakich warunkach? U mnie na nawet na skręconych na minimum pilotach, K10D radzi sobie akceptowalnie - nie mam najmniejszych wątpliwości, że K-7 będzie tu lepszy...Klod76 napisał/a:ale... Autofocus celnoscia nie powla,
Zależy jak dużych - jak dla mnie, oba gripy są zbyt niskie, ale ten z K-7 o niebo wygodniejszy.ultorx napisał/a:Mały palec się nie mieści-K20 wygodniejsze dla dużych łapek.
Bardzo się z tego cieszę, bo często mi się przestawiało przy wyciąganiu z torby.ultorx napisał/a:Zabezpieczenie miany trybu poprzez konieczność wciśnięcia przycisku po środku kółka nastaw-nie wiem po co
To jest jak dla mnie całkowita porażka - jesteś pewien, że tryb wyboru punktu zostaje do następnego wciśnięcia "ok"? Bo mnie się wydawało, że jest aktywny tylko przez chwilę i wraca do domyślnego ustawienia, ale pewny nie jestem...ultorx napisał/a:Zmiana punktu AF w trybie selekcji- najpierw trzeba "ok" wcisnąć i potem dopiero wybór-włączony do czasu konieczności użycia podręcznego menu w innym celu-trochę trzeba zmienić przyzwyczajenia...
To mi akurat nie przeszkadza, bo stabilizację wyłączałem sporadycznie, ale komuś kto często używa statywu przeszkadzać może...ultorx napisał/a:Wyłączanie stabilizacji z menu-brak przełącznika-to akurat dla mnie OK-zawsze udawało mi się go w K20 przestawić przypadkiem.
Nie zauważyłem czegoś takiego...ultorx napisał/a:Przełącznik AF-S, C, M trochę dziwny-zaskakuje na S i M a przestrzeń pomiędzy-niezależnie od położenia wajchy to jest C.
No to faktycznie zaskoczenie... Może należałoby się dowiedzieć na jakiej zasadzie działa detekcja fazy...ultorx napisał/a:w warunkach sklepowych AF gubił się na jednokolorowych drzwiach od szafki
Jeśli zdjęcie ma prawidłową ekspozycję, to można używać nawet ISO1600 z K10D...Klod76 napisał/a:po poludniu wrzuce pare portretow przyiso 800, generalnie nawet w poligrafiii smialo mozna uzywac iso 1600 o ile zdjecie na poczatku ma prawidlawa ekspozycje
Nie można programować żadnych przycisków po swojemu, niestety...oldskool napisał/a:Czy można w K7 zaprogramować któryś z przycisków, tak aby włączał i wyłączał redukcję drgań?
Najlepiej byłoby, żeby dało się to wybrać w Custom Menu - mnie też bardziej pasuje trzymanie przycisku i kręcenie kółkiem. Umiejscowienie przycisku ISO, to porażka jak dla mnie, a z tego akurat korzystam równie często jak z rolek.Jacek S napisał/a:Dodatkowo, dla mnie lepsze rozwiązanie zaproponowano odnoście zmiany kompensacji i ISO.
W k10/20 by zmienić ISO lub kompensację trzeba było wcisnąć (i trzymać) przycisk OK lub kompensacji i jednocześnie kręcić kółkiem. W k-7 wystarczy wcisnąć i puścić klawisz ekspozycji lub iso i tylnym kółkiem zmieniać wartości. Osoby które nie grają na gitarze i pianinie będą miały łatwiej moim zdaniem
Fakt, ale chyba mechanizm by się nie zmieścił...Jacek S napisał/a:Aha - szkoda że klapka od karty nie jest na kluczyk jak w k10/20.
To też można byłoby ustawiać w Custom Menu - ogólnie, brakuje mi większej konfigurowalności tego aparatu...Jacek S napisał/a:No tak, to pewne niedopracowanie. Ale jak się chce popracować w manualu i z poziomicą i ze światłomierzem to można włączyć EKRAN STANU i wtedy w wizjerze jest poziomica a na ekranie światłomierz. Lub w LV i wtedy jest i poziomica i światłomierz na ekranie.
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
X-T1
Zalety: dobry, wysokorozdzielczy LCD, live histogram, poziomiczka, poprawki kompozycji (shift i obrót). Wady: wolny AF.janek_wu napisał/a:Jak się sprawuje LV w K7, jakie ma wady i zalety?
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
jaad75 napisał/a:wolny AF.
jaad75 napisał/a:(shift i obrót)
Jacek S napisał/a:to akurat przereklamowane. Obrót tylko o 1 stopień. Przydałoby się o minimum 3 stopnie. Shift zaś jest taki ledwo ledwo.
AF-540 FGZ